Glas Javnosti

Ruski oligarh dobio spor protiv francuskih vlasti

Svet
Autor: Glas javnosti

Milijarder Aleksej Kuzmičev sada može da se odmara na svojoj jahti La Petite Ours na Francuskoj rivijeri.

Kada je sankcionisani ruski milijarder Aleksej Kuzmičev tužio francuske vlasti kako bi imao pristup zaplenjenim jahtama, njegove šanse za pobedu izgledale su smešno. U najmanju ruku, delovalo je kao da ne postoji šansa za bilo kakvom nagodbom sa francuskim carnicima, jer je veliko ime, poput Ališera Usmanova prošao neslavno u borbi sa sudom kako bi vratio svoju luksuznu Dilbar jahtu.

Međutim, Aleksej Kuzmičev je okrenuo točak sreće u svoju korist sa jahtama „La Petite Ourse“ i „La Petite Ourse II“.

Milijarder je tužio carinske službenike, tvrdeći da nemaju pravo da blokiraju njegove „igračke za zabavu“ uprkos tome što je na listi sankcija EU. U iznenađujućem preokretu, pariski apelacioni sud je obratio pažnju. Ocenio je da carinici nisu poštovali ispravne procedure kada su se ukrcali na brod, koji je bio usidren u gradu Antib na Azurnoj obali. Kao rezultat toga, oligarh ne samo da dobija pristup svojim motornim jahtama, već francuska carina plaća tajkunu odštetu.

"Oligarha niko ne može sprečiti da uživa u luksuzu La Petite Ourse u francuskim vodama. Unutar Francuske mu je dozvoljeno da se kreće, bilo pešice, konjem, automobilom ili čamcem“, rekao je advokat Filip Blanšetije. Kuzmičevov advokat, koji je izneo slučaj pred sudom u Parizu, je takođe izjavio: „Ako posedujete imovinu za ličnu upotrebu, kao što je jahta, imate pravo da je koristite iako je zaplenjena. Ne znam zašto bi neko pravio razliku kada je u pitanju jahta.“

La Petite Ourse II je usidren u Kanu. U slučaju La Petite Ourse II, tužba je trebalo da bude podneta drugom sudu, a ovaj sud još uvek nije doneo odluku.

Motorne jahte „La Petite Ourse“ i „La Petite Ourse II“ je izgradilo brodogradilište Wally, koje je odgovorno za enterijere i eksterijere od fiberglasa. Jahte primaju sedam gostiju u tri kabine i imaju četiri člana posade. La Petite Ourse dospeva u kategoriju superjahti jer je dugačka 26 metara (jahta mora da bude 24 metra ili duža da bi se mogla nazvati superjahtom). Pokreću je dvostruki dizel Caterpillar (C12) motori od 385 KS, udobno krstari brzinom od 12 čvorova i dostiže maksimalnu brzinu od 15 čvorova. Druga varijanta „La Petite Ourse II“ je delila slične karakteristike, ime i takođe ju je izgradilo brodogradilište Wally, s tim što je dužine 17 metara. Procenjuje se da jahte vrede 76 i 22 miliona dolara.



Podsetimo da bogatsvo milijardera Alekseja Kuzmičeva iznosi neverovatnih 6,2 milijarde dolara, prema Forbsu. Suosnivač Alfa-Bank, najveće privatne banke u Rusiji je u martu stavljen na listu sankcija EU zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i poznat je kao jedna od najuticajnijih ličnosti u Rusiji. Akcionar u VimpelCom, Alfa-Bank i X5 Retail Group prodao je svoj udeo u energetskom poduhvatu TNK-BP državnoj naftnoj kompaniji Rosneft za 2,5 milijardi dolara u martu 2013. Ovaj potez je katapultirao njegovo bogatstvo na neverovatnih 8,8 milijardi dolara. Prilično dostignuće za nekoga ko je u ranim danima radio u vojsci kao radio-operater. Pored zaplenjenih motornih jahti, biznismen milijarder poseduje vilu od 42 miliona dolara u Njujorku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR