Glas Javnosti

RUSKA PROLEĆNA OFANZIVA: Vojne kolone sve duže, na granici sa Ukrajinom počelo gomilanje tehnike

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Priča o skoroj ukrajinskoj ofanzivi se više zahuktava.

Dok predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska prolećna ofanziva već počela, ukrajinska vojska tvrdi da se ruska vojska na granicama sve više prikuplja kako se približava godišnjica početka rata.

Priča o 10.000 ruskih vojnika na granicma Ukrajine u Sumskoj oblasti na severu zemlje, gde su oklopne snage ruske vojske upale tog 24. februara 2022. godine krenula je od ukrajinske vojske odnosno od oficira Andreja Hulakova, a kasnije ju je preneo i britanski Tajms da je sa druge strane ruske granice koncentrisano 10.000 ruskih vojnika.



"To je najveća koncentracija koja je ikada bila ovde. Izgradili su poljsku bolnicu, što je siguran znak da planiraju napad, dodao je on".

On navodi i još jedan dokaz da se sprema napad, a to je da ruske inženjerijske jedinice nasipaju šljunak po lokalnim putevima blizu rusko-ukrajinske granice kako bi oklopna vozila mogla nesmetano da se kreću.

S druge strane i unutar same Ukrajine odnosno teritorije pod ruskom kontrolom primećeno je pomeranje vojnih jedinica, s tim da ruska vojska na jugu zemlje koncentriše ogromne snage.

1.800 tenkova, 3.950 oklopnih vozila, 2.700 artiljerijskih sistema, 810 višecevnih sistema za lansiranje raketa iz sovjetske ere kao što su Grad i Smerč, 400 borbenih aviona i 300 helikoptera spremnih za novi talas napada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR