Glas Javnosti

BAHMUT JE POSTAO PAKAO NA ZEMLJI: Ruska ofanziva na istočnom frontu u punom jeku (FOTO/VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je građane Artjomovska (Bahmut) da što pre napuste grad.

Kao što su vojni analitičari i najavljivali, pred samu godišnjicu početka rata u Ukrajini i pred uvođenje desetog kruga sankcija u Rusiji, situacija na istočnom frontu se sve više zahuktava.

Ukrajinci evakuišu ljude iz Bakhmuta


Potpredsednik ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je građane Artjomovska (Bahmut) da što pre napuste grad.

U gradu ima još oko 6.000 ljudi, a prema njenim rečima, oni ometaju ukrajinske snage da deluju.




Za grad se vode žestoke borbe. Nedavno su mediji objavili da su snage Kijeva počele da iznose iz grada arhive državnih institucija.

Artjomovsk se nalazi u DNR na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga, severno od Gorlovke i važna je transportna tačka za snabdevanje ukrajinske vojske.

Ukrajinske vlasti kažu da su Rusi u napadima kod Bahmuta ubili pet civila, tri muškarca i dve žene. Takođe, kažu da je ranjeno još devet osoba.




Ubijeni civili su, kažu Ukrajinci, imali između 32 i 66 godina.

Dron oboren u blizini termoelektrane Balaklava

- Dron oboren od strane PVO u blizini termoelektrane Balaklava nema oštećenja, radi normalno - rekao je guverner Sevastopolja.


Izviđači Zapadnog vojnog okruga ispalili su iz automatskog teškog bacača granatu i pogodili su grupu ukrajinskih vojnika u Kremenskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je njihov komandant.

Ranije je saopšteno da su izviđači ZVO napredovali nekoliko kilometara na Kremenskom sektoru fronta i da su oni zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta.

- Od starešine je stigla komanda za rad na meti. Naciljali smo metu, razradili, dobili prilagođavanje i uradili svoj deo posla - rekao je izvor.

Zelenski: Nema predaje


Rusija je tokom jučerašnjeg dana izvela masovni raketni napad na ključne infrastrukturne i vojne ciljeve širom zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Evropska komisija odustala je od planova da se sankcioniše ruski nuklearni sektor u narednom paketu sankcija 




Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, uoči godišnjice rata, izjavio je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je predviđena ofanziva Moskve već počela, kao i da se napadi dešavaju iz više pravaca. Isključio je mogućnost predaje dela svoje zemlje Rusiji u sklopu mirovnog sporazuma.

"Naravno, moderno oružje ubrzava mir. Oružje je jedini jezik koji Rusija razume", rekao je Zelenski.




Za to vreme, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naveo je da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom samo u slučaju agresije na njegovu zemlju, upozorivši da će u tom slučaju rat dobiti sasvim drugačiji karakter.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u međuvremenu, izjavio je da sukob između država Alijanse i Rusije može biti dugoročan, kao i da bi Alijansa morala da bude spremna za takav rasplet događaja, prenosi RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR