Glas Javnosti

RUSKA AUTO-INDUSTRIJA PROBLEMU? Manja proizvodnja automobila za 97%

Svet
Autor: Glas javnosti

Pošto su veliki proizvođači automobila napustili zemlju, a zapadne vlade uvele sankcije Rusiji kao odmazdu za njen napad na Ukrajinu, Rusija je u maju proizvela 3.700 automobila, 97% manje nego u istom mesecu prošle godine, objavila je državna agencija za statistiku Ros-stat.

Proizvodnja je varirala od 95.000 automobila u januaru i 108.000 u februaru pre nego što je pala na 40.800 u martu, prenosi Indeks.
Rusija je u razdoblju od januara do maja ove godine proizvela ukupno 268.000 vozila, što je upola manje nego u isto vreme prošle godine.


Proizvodnja kamiona i autobusa u maju pala je za gotovo 40%, odnosno 6,5% u odnosu na maj 2021.
Ruska automobilska industrija zapošljava 300.000 ljudi, a još tri miliona radi u srodnim industrijama.
Samo dve fabrike od 20 fabrika automobila ostale su u Rusiji nakon što su veliki proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodaju zbog invazije zemlje na Ukrajinu.
 
Prodaja najpopularnije i najpristupačnije robne marke u zemlji automobila lada pala je u maju za gotovo 84%, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća.
Ministar industrije Denis Manturov pripisao je povećanje cena vozila od 30% inflaciji, rastu cena delova i padu kursa rublje, piše Ekapija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je novu strategiju ranije u junu kako bi se drastično smanjilo oslanjanje ruske automobilske industrije na stranu tehnologiju i osigurala njena "globalna konkurentnost".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP