Glas Javnosti

Ruska ambasada: Američka podrška nalogu za hapšenje Putina je šizofrena

Svet
Autor: Glas javnosti

Podrška SAD odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina "podseća na sporu šizofreniju", saopštila je ruska Ambasada u SAD.

MKS je juče izdao nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog komesara za prava deteta Marije Lavove-Belove, na osnovu navodne "protivpravne deportacije" ukrajinske dece u Rusiju. Američki predsednik DŽozef Bajden, rekao je da je nalog za hapšenje "opravdan".

"Dopuštajući neprihvatljive opaske o ruskom lideru, američke vlasti namerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, u pokušaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD, čak, preduzimaju odvratne mere. Na primer, ekonomske sankcije bez presedana koje su nametnute rukovodstvu Suda, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Avganistanu. O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo?", saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije.


Iz Ambasade ističu da Vašington podržava "pravnu bahanaliju bez presedana" koju je pokrenuo MKS s ciljem zaštite sopstvenih geopolitičkih interesa, uprkos tome što ni SAD, ni Rusija ne priznaju nadležnost suda.

"Takva pozicija podseća na tromu šizofreniju. Danas su svi američki zvaničnici uglas ponovili da SAD ne priznaju MKS. Međutim, strateški interes je da se Rusija što više nervira", saopšteno je iz ruske Ambasade.

Rusija sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.

"Ova pristrasna, politizovana, nekompetentna međunarodna sudska instanca još jednom je dokazala svoju inferiornost. Međunarodni krivični sud je marioneta u rukama kolektivnog Zapada, koja je uvek spremna da izvrši pseudo-pravdu po nalogu", ocenio je Nebenzja.

On je naglasio da je posebno cinično to što su pravno nevažeće odluke objavljene uoči dvadeset godina od nezakonite invazije SAD na Irak, gde je Međunarodni krivični sud imao jurisdikciju, ali nije preduzeo ništa kako bi odgovorne priveo pravdi.

Nebenzja je podsetio da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, i da taj sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim građanima.


Diplomata je zaključio da je Međunarodni krivični sud "definitivno krenuo putem samolikvidacije, a pre svega kada je u pitanju njegov autoritet".

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lavov-Belove.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR