Glas Javnosti

Putin u planu ima putovanje u OVU ZEMLJU koja je obavezna da sprovede nalog za HAPŠENJE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Južnoafrička Republika zakonski je obavezna da sprovede nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina tokom njegove planirane posete toj zemlji u avgustu zbog konferencije zemalja BRICKS-a.

Odmah pošto je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje Putina, stručnjaci i analitičari su počeli da pretražuju popis potencijalnih Putinovih angažmana u zemljama u kojima bi nalog - bar u teoriji - mogao da bude sproveden.

Iako su putovanja u inostranstvo ruskog predsednika ograničena nakon ruske invazije na Ukrajinu - prvo je bilo u bivše sovjetske države Tadžikistan i Turkmenistan prošlog juna- on bi, kako je bilo objavljeno, trebalo da prisustvuje samitu BRICS-a u Durbanu u Južnoafričkoj Republici ovog avgusta.

JAR je među 118 zemalja koje su ratifikovale Rimski statut ICC-a i zato bi imala zakonsku obavezu da sprovede nalog za hapšenje, prenosi Sky News.

Hoće li nakon izdavanja naloga Putin prisustvovati konferenciji, s obzirom na diplomatsku poteškoću koju bi to predstavljalo za zemlju s kojom Moskva ima dugogodišnji savez, sada, kako se čini, postoje sumnje.

Kremlj je ICC-ov nalog za hapšenje nazvao "nečuvenim i neprihvatljivim". Portparol Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.

Upitan strahuje li Putin od putovanja u zemlje koje su priznale ICC, Peskov je rekao: "Nemam šta da dodam na tu temu. To je sve što želimo da kažemo".

Zato, ako bi i otputovao na razgovore s čelnicima Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, smatra se da su za sada male mogućnosti da bi predsednik zemlje domaćina, Siril Ramafosa, naredio svojim snagama da odvedu Putina s lisicama na rukama.

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i poverenice ruskog predsednika za prava dece, Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Nalog za hapšenje mogao bi sprečiti ruskog predsednika da napušta Rusiju, smatra stručnjak za međunarodno krivično i humanitarno pravo Tobi Kedmen.

On kaže da iako može postojati "strah i nevoljnost", druge države imaju odgovornost da izruče Putina ako uđe na njihovu teritoriju.

On je nazvao potez ICC-a još jednom "rupom u oklopu" kada je u pitanju Putinova moć kod kuće.

- Moglo bi da se dogodi da ga to spreči da napušta Rusiju, a to samo po sebi ne bi trebalo biti beznačajno - rekao je Kedmen.

On upozorava da će svakako biti cinizma o vezi toga hoće li se ruski predsednik ikada pojaviti pred sudom pa ljudi moraju biti realni u vezi toga.

Ipak, ocenio je da je ovo početak "velikog niza ratnih zločina" za koje će Rusija biti optužena prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR