Glas Javnosti

RUSIJA VLADA SVEMIROM Lansirana nova letelica za kontrolu operacije u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija nastavlja bitku i u svemiru sa sada su lasirali novu vojnu letelicu.

Iz američke NASA-e tvrde da je Rusija 28. aprila lansirala novu vojnu svemirsku letelicu u geostacionarnu orbitu pomoću rakete Angara 1.2. Navodno, reč je o vojnom radarskom satelitu koji bi mogao biti korišćen iznad Ukrajine.


O novoj ruskoj misiji se malo zna, mogućnosti je nekoliko, a jedna od njih je napredni radar. Dosad je potvrđeno da je reč o letelici pod nazivom Kosmos 2555, a najverovatnije je reč o radarskom satelitu razvijenom specijalno za rusku vojsku kako bi se koristio u trenutnom konfliktu s Ukrajinom. Iako nema zvanične potvrde, ovo je najverovatniji scenario.


Nomenklatura odgovara onoj koja je korišćena za dva 6U CubeSat satelita pod nazivom MKA-N1 i MKA-N2 lansiranih još u julu 2017. godine pomoću rakete Sojuz. Ipak, ovi sateliti nikad nisu stigli u svoje orbite niti su ostvarili komunikaciju s kontrolom misije na Zemlji.


Nova misija je lansirana iz kosmodroma Plesetsk i prva je uspešna za raketu Angara 1.2. Reč je raketi specijalno dizajniranoj za isporuku tereta. Ova raketa može da ponese maksimalno 3,8 tona tereta i mnogo je svestranija od rakete Angara A5 koja je korišćena za većinu dosadašnjih Angara misija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR