Glas Javnosti

Rusija, Ukrajina i tenis: Organizatori Australijan opena zabranili isticanje ruskih i beloruskih zastava

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske i beloruske zastave više neće moći da se vide na tribinama tokom mečeva Australijan opena, prvog teniskog Gren slem turnira u godini, posle incidenta koji se dogodio u ponedeljak.

Gledaocima je bilo dozvoljeno da unesu zastave u Melburn park pod uslovom da ne izazivaju „prekide".

Ali, organizatori su u utorak promenili pravila pošto su navijači istakli rusku zastavu tokom meča između Ukrajinke Katerine Bindl i Ruskinje Kamile Rahimove.

Odluka odmah stupa na snagu.

„Nastavićemo da sarađujemo sa igračima i navijačima kako bismo stvorili najbolje moguće okruženje za uživanje u tenisu", navodi se u saopštenju Teniskog saveza Australije.

Ukrajinski navijači kažu da su pozvali policiju i obezbeđenje tokom meča prvog kola u ponedeljak, jer su smatrali da se ruski gledaoci „rugaju" Bindl.

„Ovo je veoma nebezbedno, rat je u toku", jedan navijač izjavio je za lokalni list Ejdž.

„Ovo je mali teren, ljudi su vrlo blizu igračima, pa osećam da je bilo i elemenata zastrašivanja", dodao je.

Ali, jedan od ruskih navijača koji je razvio zastavu rekao je za isti list da je grupa sa kojom je bio na tribinama samo navijala za njihovu zemljakinju.

„Ljudima to može biti mrsko, ali samo smo se ponašali kao normalni navijači.


„Nismo nikoga ismevali ili pokazivali nepoštovanje", objasnio je.

Ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu prethodno je pozvao Teniski savez Australije da reaguje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno je da nastupaju pod matičnim zastavama u više sportova, među kojima je i tenis.

Dok je teniserima i teniserkama iz te dve države dozvoljeno da se takmiče na Australijan openu pod neutralnom, belom zastavom, na prošlogodišnjem Vimbldonu uopšte nisu mogli da učestvuju.

Svetske teniske asocijacije u muškoj (ATP) i ženskoj konkurenciji (VTA) kaznile su organizatore i ukinuli bodovanja na prošlogodišnjem turniru.

Iz VTA su kazali da pojedinačni sportisti moraju da budu zaštićeni i da im se mora pružiti jednaka prilika da se takmiče.

Lokalna vlada u australijskoj saveznoj državi Viktorija, u kojoj se nalazi Melburn, grad domaćin turnira, saopštila je u utorak da je Teniski savez doneo ispravnu odluku.

„Ruska invazija na Ukrajinu je odvratna.

„Njom se krše međunarodni zakoni o ljudskim pravima. Belorusija ju je omogućila i podržala", rekla je Jansinta Alen, vršiteljka dužnosti premijerke u vladi ove savezne države.

Odluka organizatora turnira šalje „vrlo, vrlo jasnu poruku" da su ljudska prava važna, i u sportu, ali i u našoj zajednici, dodala je.

Prethodno je ukrajinska teniserka Marta Kostjuk izjavila da se neće rukovati sa rivalkama iz Rusije i Belorusije jer smatra da nisu uradile dovoljno da osude invaziju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR