Glas Javnosti

SRBIJA GLASALA ZA IZBACIVANJE! Rusija suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je upravo izglasala suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava tokom sednice u Njujorku.

Ovo je posledica optužbi za ratne zločine trupa Kremlja u Ukrajini, prenosi Blic.



Pre glasanja, ukrajinski ambasador pri UN-u Sergej Kislica optužio je Rusiju za „užasne” zloupotrebe – pokrenuvši pitanje navodnih civilnih ubistava u gradu Buča. Predstavnik Rusije Genadij Kuzmin osudio je glasanje, a druge nacije, uključujući Severnu Koreju i Siriju, su ga podržale.

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je ZA, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile u Ukrajini.

U tekstu rezolucije SAD, o kojoj je bilo glasanje, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od acadeka u 07.04.2022 18:56:17 h
     0 
opet izdaja rusa. e pa moji srbi sad vidite za koga ste glasali. znam da nema boljih ali bolje je bilo ne glasati. lepo smo rekli stamatovicu da se kandiduje dobio bi 100 posto izbore. ali nece covek u osinjak.