Glas Javnosti

POSLANICI PRELOMILI: Vakcinacija u Nemačkoj više nije OBAVEZNA

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački Bundestag odbacio je obaveznu vakcinaciju.

U Bundestagu je za predlog uvođenja obaveze vakcinacije a za starije od 60 godina glasalo 296 zastupnika, dok ih je 378 bilo protiv.

Radi se o kompromisnom predlogu grupe pretežito vladajuće Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), stranke Zeleni i delova Liberalno-demokratska stranke (FDP) koja je prvo htela da uvede obaveznu vakcinaciju za sve starije od 18 godina, ali je, reagirajući na otpor najveće opozicione grupe u Bundestagu, Unije CDU/CSU, predložila obavezu za starije od 60 godina.


Protiv obaveze cepljenja je i velik deo zastupnika FDP-a (Slobodna demokratska stranka). Ova grupa je na glasanje u Bundestagu iznela vlastiti predlog koji u potpunosti odbacuje bilo koji oblik obaveze vakcinacije  za sve građane, ali je i ovaj predlog odbijen.

Isto tako je odbijen i treći predlog koji je u proces glasanja uveo demohrišćanski zastupnički klub, a koji predviđa neku vrstu obaveze vakcinacije za vojsku i policiju koja bi bila uvedena u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.


Ni desno populistička Alternativa za Nemačku (AfD) nije prošla sa svojim predlogom koji odbacuje svaki oblik obaveze, pa tako i za one koji su zaposleni u zdravstvenom sistemu, koja je već na snazi od sredine marta.

Pre glasanja je ministar zdravstva Karl Lojterbah ukazivao na potrebu uvođenje obaveze vakcinacije kako bi se sprečilo izbijanje novog pandemijskog talasa na jesen.

Trenutno je u Nemačkoj oko 76 posto građana u potpunosti vakcinisano.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR