Glas Javnosti

Rusija i Kina će zajednički istraživati Mesec, potpisali i sporazum

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlade Rusije i Kine već su potpisale sporazum o osnivanju naučne stanice za istraživanje Meseca, izjavio je direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov.

„Preći ćemo na sledeću fazu, u bliskom smo kontaktu s kineskim partnerima u vezi s izgradnjom buduće stanice za istraživanje Meseca. Kao što znate, 2021. godine bio je potpisan memorandum, a bukvalno sasvim nedavno potpisan je sporazum s kineskom stranom o saradnji u toj oblasti“, rekao je Borisov za televizijski kanal „Rusija 24“.

Rusija i Kina su u martu 2021. godine potpisale Memorandum o saradnji u oblasti izgradnje Međunarodne naučne stanice za istraživanje Meseca. U decembru ove godine premijer Rusije Mihail Mišustin je izjavio da je pripremljen i potpisan sporazum na nivou vlada Rusije i Kine o osnivanju te stanice.

Međunarodna naučna stanica za istraživanje Meseca je eksperimentalno-istraživački kompleks koji će obuhvati objekte na površini Zemljinog satelita i u njegovoj orbiti, a čiji će cilj biti izučavanje i korišćenje Mesečevih resursa, fundamemtalni istraživački eksperimenti i provera tehnologija uz mogućnost dugotrajne bespilotne eksploatacije i prisustva ljudi na Mesecu u budućnosti.

Međunarodna rusko-kineska stanica za proučavanje Meseca trebalo bi da bude izgrađena u dve etape, od 2025. do 2035. godine. U sastavu stanice će biti istraživački, energetski, orbitalni i eksperimentalni moduli, modul za letove, kao i komandni centar, komunikacioni satelit, telekomunikaciona stanica i moduli za verifikaciju tehnologije i osmatranje.

Rusija će ostati na MSS što je moguće duže

Jurij Borisov je, takođe, rekao da će Rusija nastojati da bude prisutna na Međunarodnoj svemirskoj stanici što je moguće duže.

Prema njegovim rečima, Međunarodna svemirska stanica je ozbiljan međunarodni projekat koji je obogatio svetsku nauku u oblasti istraživanja Zemljine orbite.


„Danas imamo zvaničnu dozvolu ruske vlade da na Međunarodnoj svemirskoj stanici radimo do 2024. godine. Već smo predali zahtev da se to produži do 2028. godine. Naravno, trudićemo se da budemo prisutni tamo što je moguće duže, ali niko ne zna kako će stanica funkcionisati u budućnosti. Vidite, situacija sa Sojuzom MS-22 je pokazala da vanredne situacije mogu da se dogode, niko nije osiguran od takvih stvari“, rekao je Borisov.

Petnaestog decembra došlo je do kvara rashladnog sistema na kosmičkom brodu „Sojuz MS-22“ usled oštećenja spoljnog omotača brodskog agregata. Zbog tog kvara bio je otkazan izlazak ruskih kosmonauta u otvoreni svemir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR