Glas Javnosti

BRITANCI SPREMAJU DRŽAVNI UDAR U SRBIJI?!?

Svet
Autor: Glas javnosti

Bez obzira na trenutnu situaciju u Ukrajini, Zapad nije zaboravio na evropsko „bure baruta“, poručuju iz Rusije

Velika Britanija sprema državni prevrat u Srbiji, izjavio je poslanik ruske Dume Andrej Lugovoj.

Zapadu nije dovoljno ovo što se dešava sada u Ukrajini, pa će tako nastaviti i da radi na širenju rusofobije, upozorio je ruski poslanik, dodajući da je u tom kontekstu potrebno obratiti pažnju i na trenutna dešavanja na Balkanu.


„Ovo što se trenutno dešava nisu puke razmirice između Albanaca i Srba. Radi se o provokaciji koju pripremaju Englezi kako bi zbacili aktuelnu vlast u Srbiji“, upozorava Lugovoj.

‘Rad’ Britanaca na Balkanu traje već nekoliko decenija. Od 1996. razvijaju se programi koji su imali za cilj destabilizaciju, a 2017. godine Velika Britanija usvojila je Nacionalnu strategiju za odnose sa Zapadnim Balkanom, za koju se godišnje izdvaja 120 miliona evra. Osnovni pravci rada su formiranje lojalnog odnosa prema Anglosaksoncima, borba protiv ‘ruskih dezinformacija’, rad na rodnoj toleranciji, slobodnim medijima i saradnja sa elitom kako bi se identifikovali lojalni građani“, napisao je Lugovoj na Telegramu.

U 11. epizodi njegove dokumentarne serije pod nazivom „Lični neprijatelj kraljice“ govori se i o Srbima i Srbiji. Ruski poslanik u njoj ističe da je Srbija danas jedna od retkih zemalja na Balkanu koja još uvek nije u potpunosti potpala pod uticaj Londona, i dodaje da je suverenitet svih država na Zapadnom Balkanu pod znakom pitanja.


Na realizaciji odredbi Nacionalne strategije Londona radili su Bi-Bi-Si, Britanski savet i organizacije ZINC Network, ALBANY te Tomson Rojters fondacija.

Ovom inicijativom trebalo je skrajnuti nelojalne vladajuće strukture i pripadnike bezbednosnih snaga u svakoj od zemalja na Balkanu, a poseban akcenat stavljen je na neposlušnu Srbiju.

Idejni tvorac ove britanske strategije je Kris Doneli, stručnjak iz NATO-a, koji je, kako je rekao Lugovoj, bio uključen ne samo u napade na Krimski most od ove godine, već i u procese koji su dovodili do raspada zemalja kako na Bliskom istoku, tako i u Evropi.

U okviru projekta „Promocija slobode mišljenja“ na teritoriji Srbije radi čitav niz portala i medijskih organizacija, navodi poslanik Dume.

Za tri godine, Bi-Bi-Si uspeo je da isfinansira 25 medijskih kompanija, uloživši u to ukupno preko 25 miliona evra.
Britanski savet (British Council), organizacija koja se bavi promocijom engleske kulture i obrazovanja, imao je posebnu ulogu u slabljenju Srbije, smatra Lugovoj.

Sedamdeset osoba radilo je na projektu u okviru koga je uspostavljena saradnja sa različitim influenserima u zemlji. Kreirane su platforme sa 750.000 pratilaca, na televiziji su se pojavila 174 medijska sadržaja koji su odgovarali planovima Londona, a korišćeno je i 1.200 novinara koji su služili interesima Velike Britanije, rekao je Lugovoj.

Pošto je imidž Londona u zemljama Balkana ocenjen kao loš – svega dva odsto ljudi ocenilo je odnose regiona sa Ujedinjenim Kraljevstvom kao dobre – Englezi su uložili i devet i po miliona funti u izmenu svog imidža kroz takozvane „slobodne“ medije, objasnio je ruski poslanik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR