Glas Javnosti

RUSI IZVRŠILI ŽESTOK NAPAD NA HERSON! Ispaljene 33 rakete, napeto i u Bahmutu

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske snage ispalile su 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u toku 24 sata do srede rano ujutru, saopštila je ukrajinska vojska, dok se borbe intenziviraju, a Rusija je rasporedila još tenkova i oklopnih vozila na linijama fronta, prenosi Reuters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u jutarnjem izveštaju da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mesta na desnoj obali reke Dnjepar u blizini Hersona.

Borbe su bile posebno intenzivne oko strateškog istočnog grada Bahmuta u provinciji Donjeck i Svatove, severnije u provinciji Lugansk, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

U Bahmutu, gde je pre rata živelo 70.000 ljudi, a sada je u ruševinama, reporteri Rojtersa videli su kako gori vatra u velikoj stambenoj zgradi, dok su ostaci zatrpali ulice, a na većini zgrada su razneseni prozori.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe intenzivirane sa Rusijom koja je rasporedila oklopna vozila i tenkove.

"Bilo je vrlo malo promena u pogledu linije fronta, ali je pritisak od strane neprijatelja pojačan, kako u pogledu broja ljudi, tako i u pogledu vrste i količine opreme“, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u redovnom večernjem obraćanju 27. decembra rekao da je situacija u Donbasu „teška i bolna“.

Zelenski je rekao da će tekuća nedelja biti "važna za Ukrajinu sa političke tačke gledišta" i da se razgovaralo o akcionom planu za ukrajinsku vojsku za sledeću godinu, a koji se tiče situacije u gradovima Kremina i Bahmut.

Saopštenje Zelenskog usledilo je u trenutku kada je britanski vojni ekspert za BBC rekao su ukrajinske snage bile veoma blizu važnog prodora oko Kremine i Svatova u Lugansku.

Takav prodor bi Ruse mogao gurnuti nazad nekih 65 kilometara, "blizu mesta gde je njihova invazija efektivno počela u februaru", rekao je Majkl Klark.

Glas javnosti/Reuters

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR