Glas Javnosti

RUSI U BORBAMA ZA BAHMUT ISCRPLJUJU UKRAJINSKU VOJSKU: Plaćenici Vagnera igraju glavnu ulogu

Svet
Autor: Glas javnosti

U najnovijem izveštaju o stanju u Ukrajini britanskog ministarstva odbrane opisana je taktika koju koristi plaćenička skupina Wagner u pokušajima da osvoji grad Bakhmut u Donjeckoj oblasti.

Kako navode Wagner i dalje igra ključnu ulogu u borbi iscrpljivanja u Bakhmutu, te su u posljednjim sedmicama razvili taktike kako bi profitirali na velikom broju slabo obučenih regruta.

Naime, pojedinim borcima se daju pametni mobilni telefoni ili tableti koji pokazuju pojedinačne ciljeve napredovanja i trase na osnovu snimaka sa komercijalnih satelita.

"Na nivou voda i većim, komandanti ostaju u zaklonu i daju naredbe putem radija, a informisani su putem videosnimaka od malih bespilotnih letelica", navodi se u izvještaju.

Pojedincima i jedinicama je naređeno da napreduju unaprijed planiranim rutama, često sa vatrenom podrškom, ali manje često u pratnji oklopnih vozila. Wagnerovcima koji skrenu sa planiranih ruta napada bez dozvole preti se grupnom egzekucijom.

"Ova brutalna taktika ima za cilj da sačuva Wagnerovo retko sredstvo iskusnih komandanata i oklopnih vozila, a na trošak lako dostupnih regruta, koje organizacija karateriše kao potrošni materijal", piše u izveštaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR