Glas Javnosti

Rusi i Belorusi slave dan jedinstva

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razmenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje.

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije se svake godine obeležava 2. aprila. Upravo su na taj dan 1996. godine predsednici obe države potpisali sporazum „O formiranju Zajednice Rusije i Belorusije“ što je predstavljalo početak procesa integracije dve zemlje.

Putin je u svom obraćanju naveo da, bez obzira na složnu međunarodnu situaciju, Moskva i Minsk su uspeli da učine mnogo za razvoj veza i jačanje institucija Savezne države.

„Dobri rezultati su proistekli iz koordinacije napora u oblastima spoljne politike, odbrane i bezbednosti. Uspešno sprovođenje dogovorenih programa za sindikate osiguralo je unificiranje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima, stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socijalno-ekonomskog prostranstva“, navode se reči Putina na sajtu predsednika Belorusije.

Ruski lider je naveo da je novi kompleks mera za integracione procese u Saveznoj državi u skladu je sa jačanjem stabilnosti u Evroaziji.

Lukašenko je istakao da je iskustvo koje su Moskva i Minsk stekli za četvrtinu veka omogućilo efikasno reagovanje na izazove i pretnje.

„Uveren sam da bogata bilateralna agenda otvara nove perspektive za dugoročnu uzajamnu saradnju, produbljujući belorusko-ruske kooperativne veze, koje su usmerene na povećanje blagostanja građana Belorusije i Rusije“, dodao je beloruski predsednik.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR