Glas Javnosti

Rumunski novinar dobitnik nagrade #AllForJan u znak sećanja na kolegu Kucijaka ubijenog pre 4 godine: Pokazivanje istine svetu je od suštinskog značaja za slobodu govora i demokratiju!

Svet
Autor: Glas javnosti

Novinar Andrej Popović dobio je nagradu #AllForJan (Svi za Jana), u znak sećanja na slovačkog novinara Jana Kucijaka, koji je ubijen pre četiri godine.

Svečana dodela nagrade #AllForJan bila je deo samita "Mediji za slobodu" 23. februara.

Nagrada Jan Kucijak dodeljuje se novinarima iz Centralne i Istočne Evrope koji u svom profesionalnom radu zastupaju vrednosti kao što su otvorenost, hrabrost i beskompromisno izveštavanje o društveno relevantnim temama.

U februaru tekuće godine obeležena je četvrta godišnjica ubistva Jana Kucijaka i Martine Kušnirove. Jan Kucijak je bio slovački istraživački novinar koji je radio za Aktualiti.sk, medij u vlasništvu Ringiera u Slovačkoj. On se uglavnom fokusirao na istragu poreskih prevara od strane slovačkih biznismena koji su povezani sa najvišim slovačkim političarima. Jan i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su 21. februara 2018. u svojoj kući u Slovačkoj.



U trećem izdanju #AllForJan nagrade, žiri kojim je predsedavao Peter Bardi, glavni i odgovorni urednik slovačkog portala Aktualiti.sk, odlučio je da oda priznanje rumunskom novinaru Andreju Popoviću za njegov članak "Mogu da nas vide u mraku": migranti se bore sa visokotehnološkom tvrđavom EU" koji priča priču o tome kako tehnologija dehumanizuje migrante koji pokušavaju da dobiju azil u Evropi. Autor pokazuje kako su kamere i uređaji koji mogu detektovati otkucaje srca među novim tehnološkim alatima koje evropska policija sve više koristi da spreči migrante da pređu granice ili da ih gurne nazad kada to učine.

Mark Dekan, izvršni direktor kompanije "Ringier Aksel Špringer", osnivač i član žirija nagrade #AllForJan, rekao je danas hrabro izveštavanje izgleda važnije nego ikada.

- Andrej osvetljava mehanizam kako isključenje funkcioniše, individualnu osobu, priču. On otkriva pozadinu sistema. Tome je posvećen i Jan Kucijak i što je izazvalo preokret u istoriji jedne zemlje. Andrej svoju misiju stavlja još dalje u objavljivanje svojih priča na nekoliko jezika, u nekoliko zemalja. Nezavisno istraživačko novinarstvo, pokazivanje istine svetu je od suštinskog značaja za slobodu govora i demokratiju. To je ono što je nagrada #AllForJan - kazao je Dekan.



Andrej Popović je nezavisni rumunski novinar koji piše o ljudskim pravima, sukobima, migracijama i spoljnim poslovima. Njegovi tekstovi su se pojavljivali u birtanskom Gardijanu, engleskoj verziji Al Džazire, Liberejšnu, Špiglu, između ostalih. Nominovani tekst se prvi put pojavio u Gardijanu i rezultat je novinarske istrage o tretmanu izbeglica i tražilaca azila na granicama EU.

Žiri u sastavu Peter Bardi, glavni urednik Aktualiti.sk, šef žirija za nagradu #AllForJan, Mark Dekan, izvršni direktor Ringier Aksel Špringera; Valdo Lehari, potpredsednik ENPA; Iveta Radičova, dekan Fakulteta za medije Panevropskog univerziteta u Bratislavi i bivša premijerka Slovačke, Eva Evart, rediteljka, reporterka, poljska novinarka TVN24 i TVN24BiS ocenila je pristigle radove i izabrala pobednika.

Gala dodelu nagrade #AllForJan pratio je Samit "Mediji za slobodu", onlajn konferencija o savremenim pretnjama slobodnim i nezavisnim medijima. Ove godine održan je pod temom "Hakovanje medija. Nova granica u ratu za demokratiju". Organizatori samita "Mediji za slobodu" bili su: European Magazine Media Association (EMMA) i European Nevspaper Publishers Association (ENPA). Partneri događaja bili su: Institut Reuters, Politico Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija, Evropska federacija novinara, Udruženje nemačkih izdavača časopisa, Sektor 3.0, Didžital midia kampus, Ringier Aksel Špringer Poljska.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR