Glas Javnosti

NOVINARI NOBELOVCI NAGRADU POSVETILI UBIJENIM KOLEGAMA: Ovo nije samo moja lična zasluga

Svet
Autor: Glas javnosti

Nobelova nagrada za mir dodeljena je novinarima Mariji Resi iz Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je danas Norveški Nobelov komitet.

Ruski novinar Dimitrij Muratov, jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, rekao je da posvećuje svoju nagradu listu Novaja Gazeta, čiji je glavni urednik i kolegama ubijenim u obavljanju svog posla.

„Ovo nije moja lična zasluga, zasluga je Novaje Gazete, zasluga je onih koji su umrli braneći prava ljudi na slobodu izražavanja“, rekao je Muratov prenela je ruska novinska agencija TASS.

On je naveo imena šest novinara i saradnika lista koji su ubijeni, među kojima i Ana Politkovska.

 

„Pošto nisu više sa nama (Nobelov komitet) je očigledno odlučio da ja to kažem celom svetu. Eto istine, ovo je za njih“, rekao je Muratov.Novaja Gazeta, osnovana 1993. redovno je na meti zastrašivanja i napada. Poslednjih godina list objavljuje istrage o delovanju ruskih paravojnih grupa ili progonu seksualnih manjiha u Čečeniji.

Objava Nobelove nagrade za mir došla je dan posle obeležavanja 15. godišnjice čuvene novinarke Novaje Gazete Ane Politkovske, ubijene 7. oktobra 2006.

Njegov list je naveo da će deo novca koji će on dobiti za Nobelovu nagradu biti dato u dobrotvorni fond za pomoć deci koja pate od retkih bolesti. Ta organizacija, Krug Dobra osnovana je na inicijativu Vladimira Putina u januaru.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR