Glas Javnosti

ROJTERS: Tajni sastanak Rusije i Ukrajine u Emiratima, dogovor oko razmene zarobljenika i još bitnih stvari

Svet
Autor: Glas javnosti

Predstavnici Rusije i Ukrajine se sastali u tajnosti

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se u Emiratima prošle nedelje kako bi razgovarali o mogućoj razmeni zatvorenika što je, pak, povezano s povratkom ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, otkrili su izvori upoznati sa sastankom, prenosi Rojters.

Rojters saznaje da su pregovore koordinirali arapski zvaničnici, a UN nisu bile uključene uprkos njihovoj velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvozom prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Amonijak se inače koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju gnojiva.


Pregovori o razmeni zarobljenika su se proširili i dotakli prepreka u olakšavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dabi 17. novembra gde su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamenu za razmenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar rekao je za Rojters da je “puštanje ratnih zarobljenika deo pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da traže način da se izvoz u svakom slučaju nastavi.

Putin je u sredu rekao da ruski zvaničnici nastavljaju raditi na deblokadi ruskog gnojiva koje je zapelo u evropskim lukama i na nastavku izvoza.

Nema zvaničnih brojki o zarobljenicima

Izvoz ruskog amonijaka može se odvijati samo kroz postojeću infrastrukturu u Crnom moru. Cevovod prenosi do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje iz ruske regije Volga do ukrajinske luke Pivdenji na Crnom moru da bi se odatle prevozio međunarodnim kupcima. Međutim, cevovod je nakon invazije 24. februara zatvoren.

Izvoz amonijaka nije bio deo dogovora koje je UN isposlovao kako bi se vratio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. Ipak, njihovi su stručnjaci optimistični oko dogovora oko amonijaka.


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je javno nekoliko uslova pre nego se Rusiji dozvoli ponovni izvoz amonijaka, među ostalim razmenu zatvorenika i ponovno otvaranje luke Mikolajev na Crnom moru.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile zvanične brojke o ratnim zarobljenicima od početka invazije. Krajem oktobra Zelenski je rekao da je Rusija od marta oslobodila ukupno 1.031 zatvorenika.

Rusija: Sankcije otežavaju izvoz

Ujedinjeni Arapski Emirati, poput Saudijske Arabije, održavaju bliske odnose s Moskvom uprkos pritiscima sa Zapada. Predsednik Mohamed bin Zajed al-Nahjan posetio je Moskvu prošlog meseca gde je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti da Abu Dabi posreduje u ovom problemu.

Ukrajina je veliki proizvođač žitarica i biljnog ulja. Rusija je, pak, najveći svetski izvoznik pšenice i veliki snabdevač gnojivom na globalnim berzama.

Od jula Moskva se žali da je izvoz pšenice i gnojiva, premda nije direktno pogođen sankcijama, ograničen jer sankcije izvoznicima otežavaju procese naplate ili osiguranja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR