Glas Javnosti

REŠENA MISTERIJA POSLE 6 GODINA: Cigareta SRUŠILA avion i UBILA 66 ljudi

Svet
Autor: Glas javnosti

Pad aviona "Idžiptera" u Sredozemno more 2016. godine, u kojem je poginulo 66 ljudi, dogodio se zbog požara u pilotskoj kabini, po zaključcima francuskih stručnjaka.

Avion na liniji Pariz-Kairo, srušio se u Sredozemno more 19. maja 2016. između grčkog ostrva Krita i severne obale Egipta. Poginulo je 66 ljudi medju kojima 40 Egipćana i 15 Francuza.

Dok je Kairo tvrdio da je avion bio napadnut, Pariz je bio za tezu o tehničkom uzroku udesa.Po dokumentaciji od 134 stranice koju je video italijanski list i koja je u martu prosleđena Apelacionom sudu u Parizu, požar u avionu je izazvan kombinacijom dva faktora: curenja iz maske za kiseonik kopilota i zapaljene ; cigarete koju je pušio pilot ili kopilot.

Zvučni snimci iz "crne kutije" podržavaju tu hipotezu, navodi italijanski list. Stručnjaci su posebno izolovali dva "šuštanja" iz mikrofona ugrađenog u masku kopilota nekoliko minuta pre nesreće, što verovatno ukazuje na jak protok kiseonika, jer je maska bila u režimu "hitne pomoći".Sam požar je potom nastao "varnicom ili plamenom", verovatno izazvan cigaretom.

Ranije su dvojica veštaka ukazala na neadekvatnu zamenu opreme za snabdevanje maski pilota kiseonikom, i posumnjala u mogućnost opasnog curenja tog gasa.

Već u izveštaju objavljenom u julu 2018. godine, francuski Biro za istraživanje bezbednosti civilnog vazduhoplovstva (BEA) je tvrdio da je njegova hipoteza bila da je "izbio požar u kokpitu (...) koji se brzo razvijao i doveo do gubitka kontrole nad avionom".Dokument koji je objavio "Il koriere dela sera" na osnvu snimaka razgovora pilota otkriva da su obojica rekla da su "umorna od ovog noćnog leta i nedostatka sna". Međutim, podaci kojima raspolažu pravni eksperti govore da je "poštovan raspored odmora" posade, piše Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR