Glas Javnosti

SRBIJA MOŽE DA ODAHNE: Bugari doneli odluku, tiče se ruskog gasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Bugarski ministar finansija i suosnivač vladajuće partije "Nastavićemo promene" Asen Vasiljev izjavio je da se zemlja od februara priprema za prekid isporuka ruskog gasa i da Grčka, alternativni izvor, već istovaruje tečni prirodni gas iz tankera.

Vasiljev je naveo da će cena tog gasa biti oko 20 odsto veća, kao i da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje.

Bugarski premijer Kiril Petkov je izjavio da su predstavnici ekonomskih i političkih krugova u Bugarskoj dugi niz godina štitili ruske interese. Između ostalog, reč je o "Turskom toku" na teritoriji Bugarske, putem koga se dostavlja gas Srbiji i Mađarskoj.


Bugarska se, prema njegovim rečima, takođe odrekla gasa iz Azerbejdžana, tako da u zemlji nije ni nastupila diverzifikacija.

Podsetimo, kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji "Bulgargas" i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od čitalac u 27.04.2022 22:30:06 h
     0 
i Poljska i Bugarska i dalje dobijaju ruski gas, iz Nemačke. Objavili nemački mediji.