Glas Javnosti

Rekonstruisali lice NAJMOĆNIJEG faraona: Evo kako je Ramzes II izgledao na VRHUNCU svoje moći (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti/ Kurir

PRVI PUT NAKON 3.200 GODINA

Lice najmoćnijeg faraona drevnog Egipta, Ramzesa II, po prvi put je moguće videti nakon 3.200 godina zahvaljujući novoj naučnoj rekonstrukciji.

Faraon Ramzes II ostao je upamćen u istoriji kao jedan od najdugovečnijih, s obzirom da je vladao čak 66 godina, zbog čega je većina njegovih podanika strahovala da će nakon njegove smrti svi da nestanu, prenosi Daily Mail.

"Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate", istakla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Proces pravljenja modela 3D lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći.

Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson, rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Находка дня: нейросесть показала, как выглядел фараон Рамсес Великий при  жизни

foto: https://disgustingmen.com/

Ovakvi projeti nude mogućnost da se stvori povezanost sa istorijskim ličnostima i istraži njihova zaostavština.

Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR