Glas Javnosti

REGRUTOVALI ŠPIJUNE: Proterano osoblje američke ambasade u Madridu

Svet
Autor: Glas javnosti

Dva člana osoblja američke ambasade u Madridu, umešana u regrutovanje špijuna među pripadnicima španske obaveštajne službe, diskretno su proterana iz Španije.

Ovo otkriće stvorilo je situaciju bez presedana između dve savezničke zemlje, a Margarita Robles, ministarka odbrane Španije, koja je i šefica španskog Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI), pozvala je američku ambasadorku Hulisu Rejnoso na razgovor.


Ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares takođe je kontaktirao predstavnika Bajdenove administracije u Madridu i preneo mu nelagodu izvršne vlasti Španije, saopštili su izvori iz vlade.


Nedavno je sud u Madridu pokrenuo postupak protiv nekoliko agenata CNI za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima.


Agenti CNI su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za "pribavljanje ili otkrivanje informacija klasifikovanih kao državne tajne", za šta je zaprećena kazna između šest i 12 godina zatvora.


SAD 
su odbile da komentarišu incident, navodeći da se radi o pitanju obaveštajnih službi.


"Pais" dodaje da se sumnja da je vlada Pedra Sančeza pokušala da sakrije slučaj.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR