Glas Javnosti

PUTIN PRIZNAO: Sankcije nanose ŠTETU Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je virtuelnom sastanku na kome se razgovaralo o ekonomskim i razvojnim pitanjima na ruskim arktičkim teritorijama na severnom morskom putu.

On se osvrnuo na sankcije Zapada, pa je istakao da su podjednako naškodile i evropskim zemljama i SAD-u, ali da su stvorile probleme i Rusiji.

"Realizacija projekata na ruskom Arktiku se ne sme odlagati zbog sankcija, naprotiv, njihova stopa implementacije mora biti posvećena“, rekao je Putin na skupu o razviju Arktika.



"Sada uzimajući u obzir sve vrste spoljnih ograničenja i sankcionih pritisaka, posebna pažnja se mora posvetiti svim projektima i planovima koji se odnose na Arktik“, dodao je on.

U svojim izjavama, Putin se nije direktno osvrnuo na situaciju u Ukrajini, ali je rekao da je odbijanje zapadnih nacija da sarađuju sa Rusijom, uključujući i energetske resurse, podjednako naškodilo evropskim zemljama i SAD-u.



Putin je optužio "neprijateljske zemlje" za uništavanje lanaca snabdevanja u ruskim arktičkim regionima i rekao da neke nacije ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, što je kako je istakao, stvorilo probleme Rusiji.

"Naravno da nam to stvara određene komplikacije u trenutnoj situaciji, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativno rešenje i dugoročno gledano, da još više učvrstimo našu nezavisnost od spoljnih faktora", rekao je Putin.



Istakao je da Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su potrebni, prenosi Rojters. Dodao je i da bi domaća potrošnja nafte, gasa i uglja takođe mogla da bude povećana.

Ruska saradnja sa drugim zemljema Arktičkog saveta - Kanadom, Danskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD-om, u velikoj meri je prekinuta od početka rata u Ukrajini, piše Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR