Glas Javnosti

PTIČIJI GRIP I NJEGOV DANAK: Farmer iz Kalifornije morao da uništi jato od 550.000 kokošaka

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošlog meseca, Majk Veber je dobio vest koje se svaki uzgajivač živine plaši: njegovi pilići su bili pozitivni na ptičiji grip.

Prateći državni propis, Veberova kompanija, „Sunrise Farms“, morala je da zakolje celo svoje jato kokošaka nosilja – 550.000 ptica da bi sprečila da bolest zarazi druge farme u okrugu Sonoma severno od San Franciska.

„To je trauma. Svi tugujemo. Petaluma je poznata kao ‘Korpa za jaja’ sveta. Porazno je videti kako ta ‘korpa’ gori“, rekao je Veber u praznom kokošinjcu.


Godinu dana pošto je ptičiji grip doveo do rekordnih cena jaja i opšte nestašice, bolest poznata kao visoko patogena – ptičija influenca izaziva pustoš u Kaliforniji koja je dosad izbegla potpuno uništenje farmi živine na Srednjem zapadu.

Veoma zarazan virus poharao je okrug Sonome, gde su zvaničnici proglasili vanredno stanje. Tokom protekla dva meseca, desetak komercijalnih farmi je moralo da uništi više od milion ptica da bi kontrolisalo epidemiju, zadajući ekonomski udarac poljoprivrednicima, radnicima i njihovim mušterijama.

Okrug Mersed u centralnoj Kaliforniji takođe je teško pogođen, sa epidemijom u nekoliko velikih komercijalnih farmi za proizvodnju jaja poslednjih nedelja.

Stručnjaci kažu da ptičiji grip šire divlje patke, guske i druge ptice-selice. Vodene ptice mogu da prenesu virus, a da se same ne razbole. Lako ge šire izmetom na farme pilića i ćurki i jata u dvorištima.

Kalifornijske živinarske farme sprovode stroge mere biološke bezbednosti da bi suzbile širenje bolesti. Državna veterinarka Anet Džouns je pozvala ;farmere da jata drže unutra do juna, uključujući organske kokoške koje moraju imati pristup otvorenom prostoru.

„I dalje je seoba ptica, još nekoliko meseci. Zato moramo da budemo što je moguće oprezniji da zaštitimo naše ptice“, rekao je Bil Matos, predsednik kalifornijske federacije živinara.

Gubitak lokalnih kokošaka doveo je do skoka cena jaja u oblasti zaliva San Franciska krajem 2023. pre no što su supermarketi i restorani pronašli dobavljače izvan tog regiona.

Ptičiji grip postoji decenijama, a sadašnja epidemija virusa koja je počela početkom 2022. godine navela je zvaničnike da zakolju skoro 82 miliona ptica, uglavnom kokošaka koje nose jaja, u 47 američkih država, po američkom Ministarstvu poljoprivrede. Kad god se otkrije bolest, celo jato se kolje da bi se ograničilo širenje virusa.

Cena desetak jaja se više nego udvostručila na 4,82 dolara (4,44 evra) na vrhuncu u januaru 2023. Cene jaja su se vratile u normalne vrednosti kako su proizvođači jaja obnovili jata i epidemija je bila suzbijena. Cene ćuretine i piletine su takođe porasle, delom zbog virusa.

„Mislim da je ovo egzistencijalno pitanje za komercijalnu industriju živine. Virus je u ovom trenutku na svim kontinentima, osim u Australiji“, rekao je Moris Piteski, stručnjak za živinu sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu.

Klimatske promene povećavaju rizik od izbijanja epidemije jer promene vremenskih obrazaca menjaju puteve seobe divljih ptica, rekao je Piteski. Na primer, izuzetne padavine prošle godine stvorile su novo stanište vodenih ptica širom Kalifornije, uključujući područja u blizini živinarskih farmi.


U Kaliforniji epidemija je zahvatila više od sedam miliona pilića u oko 40 komercijalnih jata i 24 jata u dvorištima, pri čemu se većina epidemija dogodila u poslednja dva meseca na severnoj obali i centralnoj dolini, kaže Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA).

Industrijski zvaničnici zabrinuti su zbog sve većeg broja pilića na otvorenom – u dvorištima koji bi se mogli zaraziti i proširiti ptičiji grip na komercijalne farme.

„Divlje ptice su pune virusa. A ako svoje domaće ptice izložite divljim, mogle bi se zaraziti i razboleti“, rekao je Rodrigo Galjardo, istraživač Univerziteta u Dejvisu koji proučava ptičiji grip.

Galjardo savetuje vlasnicima pilića u dvorištima da nose čistu odeću i obuću da bi zaštitili svoja jata od zaraze. Ako neuobičajen broj pilića ugine, treba ih testirati na ptičiji grip.

Etamar Piterson, penzionisana učiteljica u Petalumi, ima 50 kokošaka čija jaja prodaje u dvorištu po 50 (0,46 evra) centi po komadu.

„Veoma sam zabrinuta jer ptičiji grip prenose divlje ptice, a ne postoji način da ih sprečim da priđu i donesu bolest“, rekla je Piterson.

Farme „Sunrise“ koje su pokrenule Veberove prabake i dede pre više od jednog veka, zaražene su uprkos postavljanju strogih mera biološke bezbednosti za zaštitu jata.

„Virus je brzo ušao i bile su mrtve. Ne može se opisati osećanje kada uđete u živinarnik, a svi savršeno zdravi mladi pilići su mrtvi“, rekao je Veber.

Pošto su eutanazirali više od pola miliona pilića na farmama „Sunrise“, Veber i njegovi zaposleni čiste i dezinfikuju kokošinjake.

Veber se nada da će farma dobiti odobrenje saveznih vlasti da u proleća vrati piliće na farmu. Zatim će proći još pet meseci pre no što kokoške počnu da nose jaja.

Smatra da je srećan što dve farme čiji je suvlasnik njegova kompanija, nisu zaražene i još proizvode jaja. Ali oporavak od epidemije neće biti lak.

„Pred nama je dug put. Još jednom ćemo kre nuti od početka i pokušati da zadržimo ovu porodicu zaposlenih na okupu jer su oni toliko naporno radili da izgrade ovu kompaniju“, zaključio je Veber.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR