Glas Javnosti

VRUĆINA UBILA KOKOŠKE: Pomor ŽIVINE naneo štetu veću od milion evra!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Na farmi “Agromont” u Martnićima uginulo je više od 200 hiljada kokošaka pre tri dana nakon nestanka struje zbog čega nisu mogli da rade rashladni uređaji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore potvrdilo je da su upoznati da je došlo do uginuća i da će danas takom dana obići živinarsku farmu – najveću u Crnoj Gori, prenele su Vijesti.

Kako tvrde uginulo je više od 200 hiljada kokošaka, što je trećina svih u Crnoj Gori, a šteta se procenjuje na više od milion evra.

Iz resora ministra Aleksandra Stijovića rečeno je da su naložili nadležnim službama da izađu na teren u Martinićima i da isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine.

Iz Ministarstva su ocenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori.

Farma “Agromont” navodno je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

 

Vlasnik farme Božo Jokić nije želeo da govori za medije o uginuću kokošaka.

Navodno‚ kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smeštene.

Prema pouzdanim informacijama  kokoške su uginule nakon što je “izbacio” jedan od osigurača, zbog čega nisu radili rashladni uređaji.

Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40. podeok Celzijusove skale.

Kako se navodi Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi “Agromont” i da nameravaju da izađu s merama… Na farmi je navodno zaposleno stotinak ljudi.

Višemilionska šteta u prehrambenoj industriji zabeležena je u aprilu 2018. godine, kada je izgoreo veliki deo fabrike za proizvodnju i preradu mesa kompanije “Franca Mesopromet” u Bijelom Polju. Izgorela je zgrada u kojoj je bila proizvodnja i sva oprema, a vatra je zahvatila i upravnu zgradu, a država je pomogla kompaniji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR