Glas Javnosti

PRVA PREDSTAVA NAKON 1690 GODINA: Obnovljeno drevno pozorište u Turskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon završene restauracije, drevno laodikijsko pozorište u Turskoj je ugostilo svoju prvu predstavu nakon punih 1690 godina tišine. Državni simfonijski orkestar Izmira je na ceremoniji ponovnog otvaranja pozorišta izveo poseban koncert. Studije iskopavanja i restauracije antičkog grada Laodikije, koji se nalazi kao predlog na Uneskovoj listi svetske baštine, završene su u kratkom periodu od 20 go

Pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon 20 godina dugih iskopavanja. Pozorište staro 2.200 godina, koje se nalazi u provinciji Denizli, jugozapadnom delu Turske, ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine. prenosi portal Ekapija.

Državni simfonijski orkestar Izmira izveo je prvo izvođenje na ovom lokalitetu u skoro 1700 godina, a oko 15 hiljada ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju, kako bi pogledalo nastup orkestra.



Drevno pozorište je ponovo postalo dostupno za korišćenje nakon 20 godina iskopavanja, koja je vodio šef katedre za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukkale, prof. dr Dželal Šimšek (Celal Şimşek) i koja su privedena kraju uz podršku opštine Denizli, Agencije za razvoj Južnog Egeja i Ministarstva kulture i turizma.

Drevni grad Laodikija upisan je kao predlog na Uneskovu listu svetske baštine još 2013. godine, pošto se drevni grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR