Glas Javnosti

RUSIJA I TURSKA NISU POSTIGLE DOGOVOR: Da li ukrajinsko žito ostaje u lukama?

Svet
Autor: Glas javnosti

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije postignut dogovor s Turskom o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Peskov je dodao da će se razgovori nastaviti.

Turska se zalaže za sporazum između Rusije i Ukrajine za ublažavanje globalne krize s hranom pregovaranjem o sigurnom prolazu za žito.

Italijanski premijer Mario Dragi naveo je da globalni napori u cilju izbegavanje prehrambene krize treba da počnu u ukrajinskim crnomorskim lukama, a da su Kijevu potrebna uveravanja da one neće biti napadnute.

"Moramo da deblokiramo milione tona žita koje su tamo zarobljene zbog sukoba. Posrednički napori Ujedinjenih nacija i Turske su značajni koraci", naglasio je Dragi u obraćanju na ministarskom sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

On je naveo i da se "predsedniku Volodimiru Zelenskom moraju ponuditi uveravanja koja su mu potrebna da luke neće biti napadnute".

On je još rekao da je potrebno smanjiti cene energenata i da bi ograničenje cena na uvoz ruskog gasa, o kojem su lideri EU razgovarali prošle nedelje, pomoglo da se zadrži inflacija i povećaju prihodi Evropljana, a da bi se time smanjio i priliv sredstava u Moskvu, prenosi RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP