Hobotnice koje se uzgajaju u zatočeništvu, ponašaće se drugačije nego u divljini, saopštila je „Nova peskanova“, kompanija za proizvodnju morskih plodova koja promoviše tu farmu. Od 2018. godine ta kompanija je vodila pilot projekat u istraživačkom objektu na severu Španije, gde su uspeli da uzgajaju pet generacija hobotnica u zatočeništvu.
„Nije moguće uzgajati nijednu (životinjsku) vrstu u Evropskoj uniji bez poštovanja uslova njihove dobrobiti. To je standard, a naša kompanija ne radi ništa osim pridržavanja smernica i zakona“, rekao je Roberto Romero, direktor te multinacionalne firme za akvakulturu.
Pošto raste potražnja za hobotnicama za jelo, njihov uzgoj se smatra prvim korakom ka obezbeđivanju održive proizvodnje hrane.
Hobotnica je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, posebno popularna u Španiji i Italiji, iako obe te zemlje uvoze većinu hobotnica koje spremaju.
Nedavno se potražnja za ovom poslasticom povećala u svetu: od 2016. do 2018. godine u SAD je rast uvoza 23 odsto, a u Kini 73 procenta, kaže Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi N01S.