Glas Javnosti

PROTEST U MADRIDU: Aktivisti za prava životinja protestovali protiv izgradnje farme hobotnica

Svet
Autor: Glas javnosti

Aktivisti za prava životinja okupili su se danas u Madridu da protestuju protiv plana za izgradnju farme hobotnica u Španiji, rekavši da ni u toj zemlji, ni u Evropskoj uniji ne postoje odgovarajući zakoni koji bi garantovali dobrobit životinja u zatočeništvu. Predložena farma koja treba da u velikim razmerama uzgaja hobotnice u zatočeništvu, trebalo bi da bude izgrađena sledeće godine na Kanars

„To je slično zatvaranju tigrova zajedno. One će loviti jedne druge i zbog svoje visoke inteligencije i spretnosti pokušavaće da pobegnu“, rekao je Haime Posada, portparol protesta kojeg su sazvale organizacije za zaštitu životinja.

Hobotnice koje se uzgajaju u zatočeništvu, ponašaće se drugačije nego u divljini, saopštila je „Nova peskanova“, kompanija za proizvodnju morskih plodova koja promoviše tu farmu. Od 2018. godine ta kompanija je vodila pilot projekat u istraživačkom objektu na severu Španije, gde su uspeli da uzgajaju pet generacija hobotnica u zatočeništvu.


„Nije moguće uzgajati nijednu (životinjsku) vrstu u Evropskoj uniji bez poštovanja uslova njihove dobrobiti. To je standard, a naša kompanija ne radi ništa osim pridržavanja smernica i zakona“, rekao je Roberto Romero, direktor te multinacionalne firme za akvakulturu.

Pošto raste potražnja za hobotnicama za jelo, njihov uzgoj se smatra prvim korakom ka obezbeđivanju održive proizvodnje hrane.


Hobotnica je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, posebno popularna u Španiji i Italiji, iako obe te zemlje uvoze većinu hobotnica koje spremaju.

Nedavno se potražnja za ovom poslasticom povećala u svetu: od 2016. do 2018. godine u SAD je rast uvoza 23 odsto, a u Kini 73 procenta, kaže Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR