Glas Javnosti

Nabavka farmaceutskih proizvoda sve teža, isporuke kasne i više od četiri meseca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prekid lanaca snabdevanja, znatno skuplji transport robe i manjak radne snage, odnosno smanjeni proizvodni kapaciteti u zemljama najviše pogođenim pandemijom korona virusa, neki su od glavnih razloga što veleprodavci farmaceutskih proizvoda proteklih nekoliko godina ne pamte po dobrim uslovima za poslovanje.


Ipak, bilo je i onih kojima je trenutna zdravstvena situacija omogućila da povećaju promet, pa samim tim i ostvareni profit.

Tako, na primer, naši sagovornici iz kompanija Denty, koja se bavi distribucijom stomatološke opreme, i Audio BM, koja prodaje i servisira slušne aparate, ističu da su u poslednjih nekoliko godina najlošije poslovali tokom 2020, prvenstveno zbog otežane nabavke. Taj segment poslovanja im i dalje predstavlja značajan izazov. S druge strane, Magna Pharmacia je bila zadužena za opremanje novoizgrađenih kovid bolnica, pa je i dobit ove kompanije utrostručena.

Menadžer prodaje firme Denty Jovan Vasić kaže za Biznis.rs da su nestabilnost tržišta, smanjena potražnja i povećanje cena neki od najvećih vidljivih efekata krize koje je osetna još od početka pandemije, a nastavila se sa ratom u Ukrajini.

„Takođe, izazovno je i na tržištu rada, što dodatno pogoršava celu situaciju. Izazovi u nabavci robe su postali svakodnevica, dosta je otežan – a i poskupeo je – sam transport robe, kako drumski, tako i avionski i pomorski. Jedno vreme je bilo teško naći slobodan kontejner, a vredeo je i do tri puta više neko pre pandemije“, objašnjava naš sagovornik.

Vasić napominje da se uvode nova pravila u dobijanju CE znaka za medicinska sredstva u Evropi, a posledica toga je, kako kaže, da se mnogi manji proizvođači nalaze na rubu egzistencije.

„Pored toga, javlja se i problem manjka radne snage, pa su se proizvodni kapaciteti prepolovili, a cene samih proizvoda dosta skočile. Mi smo kao distributeri primorani da uzimamo veće količine robe kako bismo obezbedili kontinuitet isporuke. Takođe, u nekim proizvodnim procesima se javlja i problem nestašice repromaterijala, kao što je na primer slučaj sa mikročipovima“, naglasio je menadžer prodaje Denty-ja.


Izvršni direktor preduzeća Audio BM Predrag Pejović naveo je u razgovoru za Biznis.rs da i njegova firma ima problema sa nabavkom robe i da se suočava sa velikim kašnjenjima u isporukama.

„Nekad smo dobijali robu za dve do tri nedelje, a sada nam se dešava da kažu da ćemo je dobiti za tri do četiri meseca, ili čak ni ne znaju da nam daju okvirni rok. Tako smo u problemu jer ne znamo na koji način da se postavimo prema našim kupcima. Druga problematika je što su svi naši dobavljači podigli cene u prethodna tri do četiri meseca„, obrazložio je Pejović.

Ukupni prihodi premašili 300 milijardi dinara

U Srbiji u okviru trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima trenutno posluju 602 kompanije, a podaci bonitetne kuće CompanyWall pokazuju da je ukupno poslovanje firmi u ovoj delatnosti od 2019. do 2021. godine bilo u usponu.

Tako su ukupni prihodi u 2019. godini bili skoro 250 milijardi dinara (249.252.832.000), a u 2020. su se približili cifri od 278 milijardi dinara (277.743.554.000), da bi u 2021. godini značajno porasli na više od 328 milijardi dinara (328.459.239.000).

Prva na listi kompanija po ukupnim prihodima našla se veleprodaja lekova i drugih farmaceutskih proizvoda Phoenix Pharma. U ovom preduzeću u 2021. godini bilo je zaposleno više od 500 ljudi, a ukupni prihodi rasli su od 52,8 milijarde dinara u 2019. godini, preko 56,8 milijardi u pandemijskoj godini do 60,2 milijarde dinara u 2021. godini.

Ravnomeran rast pratila je i dobit ove firme koja je, prema poslednjem dostupnom finansijskom izveštaju iz 2021. godine, iznosila 750 miliona dinara.

Najveću dobit od 4,3 milijarde dinara u 2021. godini ostvarila je Magna Pharmacia, koja se bavi veleprodajom lekova i medicinskih sredstava, kao i servisiranjem opreme. Reč je o značajnom skoku dobiti, pošto je 2019. godine ona bila 743,15 miliona dinara, a 2020. godine 2,3 milijarde dinara.

I ukupni prihodi su višestruko rasli iz godine u godinu, od 3,75 milijardi u 2019. godini, preko 9,22 milijarde dinara do 21,52 milijarde dinara 2021. godine, a jedan od glavnih razloga za ovakve rezultate svakako je i to što je ova kompanija bila zadužena za opremanje novoizgrađenih kovid bolnica.

Promet raste, marže sve manje

Menadžer prodaje firme Denty Jovan Vasić smatra da se i u najtežim uslovima za poslovanje mogu pronaći neke nove prilike.

„Naše poslovanje, u smislu ukupnog prometa, raste iz godine u godinu, ali se sam profit i marža na proizvodima drastično smanjila. Ako bih izdvojio neku godinu kao bolju od ostalih, rekao bih da je to do sada bila 2021. godina“, ocenio je sagovornik biznis.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR