Glas Javnosti

PROTERIVANJE RUSA: Italija, Švedska i Danska proterale ruske diplomate, Francuska najavljuje isti korak

Svet
Autor: Glas javnosti

Ambasador Rusije u Italiji Sergej Razov pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Italije gde je obavešten proterivanja 30 ruskih diplomata.

Ovo je potvrdio italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Mađo u emisiji TV kanala RAI-NJuz-24.

- Ambasador Rusije Sergej Razov je pozvan jutros u Ministarstvo spoljnih poslova gde je obavešten o odluci da se iz Italije protera 30 ruskih diplomata. Ova mera, preduzeta u konsultaciji sa drugim evropskim i NATO partnerima, bila je neophodna zbog očuvanja naše nacionalne bezbednost u kontekstu aktuelne krizne situacije - rekao je Di Mađo, prenose Novosti.


U međuvremenu, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško ocenio je da je proterivanje ruskih diplomata iz zemalja Evropske unije "unapred planirana kampanja" koja je štetna za bilateralne odnose.

- Jasno je da je reč o kampanji koja je unapred dogovoreni udar na bilateralne odnose i kanale diplomatske komunikacije. To se namerno radi, ali posledice će se dugo osećati. Mnogo je lakše rušiti nego graditi - poručio je Gruško.

Švedska će proterati troje ruskih diplomata koji se ne ponašaju u skladu sa međunarodnim pravilima, izjavila je u utorak ministarka inostranih poslova An Linde.

- Ministarstvo spoljnih poslova donelo je danas odluku da deportuje trojicu ruskih diplomata čiji rad u Švedskoj nije u skladu sa Bečkom konvencijom - rekla je Linde na konferenciji za medije, preneo je Rojters.

Još nekoliko zapadnih vlada preduzelo je slične korake nakon ruskog napada na Ukrajinu.

- Danska je odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča - izjavio je danas danski šef diplomatije Jepe Kofod.

On je istakao da su se proterane ruske diplomate bavile obaveštajnim aktivnostima i potvrdio da moraju da napuste zemlju u narednih 14 dana, preneo je ranije TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je sinoć da namerava da protera nekoliko ruskih diplomata, a u izveštaju TV mreže BFM se navodi da je planirano proterivanje ukupno 35 ruskih diplomata.

Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata, izjavila je danas za TAS S portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Moskva će dati adekvatan odgovor na proterivanje ruskih diplomata - poručila je Zaharova.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR