Glas Javnosti

Promene na tržištu: Zlato u usponu, nafta u padu

Svet
Autor: Glas javnosti

Zlato i nafta tradicionalno imaju direktan odnos više od 60% vremena, gde rast cijena jednog obično prati rast drugog.

U poslednje vreme, tržište je svedok interesantnih kretanja cijena zlata i nafte. Zlato, poznato kao sigurno utočište u vremenima ekonomske neizvesnosti, nastavilo je sa svojim rastom. S druge strane, cene nafte su zabeležile pad, što odražava promenljive tržišne uslove i ekonomske izazove. Razumevanje ovih trendova zahteva dublje razmatranje faktora koji ih pokreću.

Zlato i nafta tradicionalno imaju direktan odnos više od 60% vremena, gde rast cijena jednog obično prati rast drugog. Međutim, poslednjih meseci došlo je do značajnog raskola između njih, gde je cena zlata u američkim dolarima porasla za 35% u poslednjih 12 meseci, dok je cena WTI nafte pala na pola. Ovaj fenomen može se delimično objasniti prelaskom sa zlatnog standarda na fiat valutu, čime se papirni novac više ne podupire fizičkim zlatom. Kao rezultat, vrednost zlata raste s inflacijom, dok su cene nafte podložnije trenutnim ekonomskim uslovima i geopolitičkim tenzijama.


Razlozi za rast cene zlata uključuju nezapamćene nivoe štampanja novca širom sveta radi ekonomske stimulacije, što dovodi do inflacije i smanjenja kupovne moći valuta. Uz to, pandemija COVID-19 donela je visok nivo ekonomske neizvesnosti, što dodatno potencira rast cene zlata kao sigurnog utočišta. Trend rasta cene zlata verovatno će se nastaviti dok se nastavlja štampanje novca, ne jenjava pandemija, a visoki nivoi duga opterećuju ekonomije.

S druge strane, cene nafte se oporavljaju, ali su i dalje pod pritiskom zbog različitih faktora, uključujući nivoe zaliha u SAD-u i geopolitičke događaje. Tržište zlata pokazuje mješovite signale, s fluktuacijama koje odražavaju očekivanja u vezi sa inflacijom i budućim ekonomskim uslovima.


Za investitore koji su optimistični po pitanju zlata, preporučuje se razmatranje ulaganja u akcije kompanija poput Newmont ili Franco-Nevada, koje nude izloženost zlatu kao zaštitu u diversifikovanom portfoliju.

Ovo razdoblje predstavlja dinamičan period za tržišta zlata i nafte, s promenama koje odražavaju kako globalne ekonomske tako i specifične sektorske faktore. Pratite dalje kretanje na tržištu i razmislite o diverzifikaciji investicija kako biste se zaštitili od volatilnosti.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR