Glas Javnosti

Zlato kao sidro u vrtlogu globalne neizvesnosti: Investicija koja odoleva vremenima krize

Svet
Autor: Glas javnosti

U savremenoj istoriji svet nikada nije izgledao tako nestabilno.

Tekući rat između Rusije i Ukrajine, uzavrele tenzije između SAD i Kine po mnogim pitanjima, protesti u više evropskih zemalja, uključujući Francusku, Belgiju, Nemačku i Veliku Britaniju, veliki protesti u državi Teksas zbog pitanja granice.

Sukob na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa u Gazi, nedavni napadi Huta na brodove koji su zatvorili brodske puteve u Crvenom moru. Kap koja je prelila čašu bio je napad bespilotnom letelicom na američke vojnike u Jordanu, navodno od strane Irana.


U takvim okolnostima neki analitičari veruju da je samo pitanje vremena kada će doći do velike tražnje za zlatom kao sigurnim utočištem koje bi moglo da pogura plemeniti metal na novi istorijski rekord. Zlato je poraslo na rekordan nivo 3.. decembra, dostigavši maksimum od 2144 dolara. Investicione banke očekuju da će cena zlata nastaviti da raste, a Societe Generale i UBS daju ciljnu cenu od 2200 dolara.


Investiciono društvo “KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom zlata preko interneta (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremilo je besplatan vodič “Kako trgovati cenom zlata online”.

Sada svet čeka američku vojnu "kampanju" na Bliskom istoku koja će uključivati gađanje ciljeva širom Irana. Mnogi od razloga za ove geopolitičke tenzije dele iste korene ili barem iste geopolitičke igrače. U zemljama kao što su Nemačka i Velika Britanija vode se javne debate o tome da li „zapadne“ armije imaju dovoljan broj vojnika. Takođe, u Evropi postoje strahovi da bi opšte nezadovoljstvo moglo da izazove sve veći broj ljudi da glasaju za krajnje desne političke stranke na ovogodišnjim evropskim parlamentarnim izborima i šire. Te stranke bi mogle da usvoje nepredvidivu ili radikalnu politiku.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR