Glas Javnosti

Proizvodnja kokaina na svetskom nivou doživela ogroman rast tokom korone

Svet
Autor: Glas javnosti

Globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordne nivoe pošto se potražnja povećala tokom pandemije korone, pokazuju podaci novog izveštaja UN.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala saopštila je da je uzgoj koke povećan za 35 odsto između 2020. i 2021. godine na rekordne nivoe, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Prema podacima kancelarije, u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila su se nova čvorišta za trgovinu ljudima.


U izveštaju se takođe ističe da su trgovci češće koristili međunarodne poštanske usluge tokom pandemije da bi drogu otpremili do potrošača.

Globalno, korišćenje paketa i kurirskih usluga značajno se povećalo tokom pandemije zbog ograničenja putničkih letova, navodi se u izveštaju UN o kokainu.

U izveštaju se ističe da su Evropa i Severna Amerika najveća tržišta za kokain, a da zatim slede Južna i Centralna Amerika i Karibi.

Povećanje proizvodnje rezultat je ekspanzije uzgoja koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu, ukazuje se u izveštaju.

Potražnja za kokainom je opala kada su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije, a, međutim, najnoviji podaci sugerišu da je taj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove, ističe se u izveštaju.


Kako se navodi, u Velikoj Britaniji došlo je do značajnog povećanja zaplene kokaina u brzim paketima i drugim poštanskim pošiljkama, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR