Glas Javnosti

HAOS NA ULICAMA GRČKE: Sukob demonstranata i policije poprima sve veće obime, lete molotovljevi kokteli (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U Atini i Patrasu izbili su danas sukobi između demonstranata i policije tokom generalnog štrajka u Grčkoj koji je organizovan zbog železničke nesreće prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Demonstranti su bacili molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta u Atini, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i šok bombi tokom kratkog sukoba na velikim protestima.
Trenutno nema izveštaja o povređenima ili hapšenjima.


Veliki protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.

Veliki protesti su održani i u Solunu.





Grčka se danas suočila sa generalnim 24-časovnim štrajkom na koji su, zbog propusta koji su doveli do teške železničke nesreće krajem februara, pozvali sindikati privatnog i javnog sektora. Zbog protesta letovi ka i sa grčkih aerodroma su obustavljeni.

Letovi ka i sa grčkih aerodroma biće obustavljeni u periodu od 12.01 sati i ponoći po lokalnom vremenu, trajekti će ostati u lukama, bolnice će primati samo hitne slučajeve, a očekuje se i kolaps u javnom prevozu.

Kako navodi „Katimerini“, samo će biti dozvoljeni preleti nad zemljom, kao i letovi hitnih i spasilačkih službi.
Zbog štrajka otkazana je nastava u državnim školama, prenosi AP.





Ovo je poslednji u nizu protesta zbog nesreće koja se dogodila 28. februara kada se putnički voz sa 350 putnika sudario sa teretnim vozom nedaleko od grada Larisa. Nakon sudara izbio je požar, a poginulo je 57 osoba.

Nesreća je izazvala nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke železničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR