Glas Javnosti

PRLJAVE TAJNE "SLOBODNE EVROPE": Među urednicima su krili zloglasnog nacistu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Radio Slobodna Evropa počeo je emitovati program 4. jula 1950. za Čehoslovačku iz sedišta u Minhenu (Zapadna Njemačka). Ali ono što je malo poznato je da je jedan od urednika bio zloglasni nacista

U zemljama od sovjetskim uticajem Radio Slobodna Evropa emitovao je na 15 jezika, a stanicu je finansirao Američki kongres preko CIA-e. Sve ovo se držalo u strogoj tajnosti do kraja 1960-ih godina prošlog veka.

Ali ono što je malo poznato javnosti je da je zloglasni ukrajinski nacionalista Stepan Bandera bio jedan od urednika "Slobodne Evrope"!


Kako je došlo do toga?

Stepan Bandera, kontroverzni ukrajinski nacionalista, posle Drugog svetskog rata prebegao je baš u Zapadnu Nemačku. Tu je poživeo bez ikakvih problema do 1959. godine kada ga je ubio sovjetski obaveštajac.

Upravo je CIA koji stoji iza osnivanja "Slobodne Evrope" podržavala njegovu partiju ali je nakon Drugog svetskog rata ipak stala iza njegovog suparnika Lebeda. Iza Bandere, krvoločnog i beskurpuloznog naciste, stao je britanski MI6. U narednim godinama Bandera uspeva da živi pod nerazjašnjenim okolnostima u Nemačkoj, očito potpomognut od strane stranih obaveštajnih službi, da bi na kraju bio smaknut kada je svima bilo dosta njegovih političkih ideja.



Mnogo posle Drugog svetskog rata, 2000. godine, otkriveno je da je Stepan Bandera blisko sarađivao sa britanskim tajnim službama.

Američke službe su Banderu smatrale "izuzetno opasnim" kako je stajalo u dokumentima koji su izašli na videlo pre dve decenije, a čuvali su ga, ni manje ni više, nego bivši SS-ovci.



Prema tim dokumentima, njegova organizacija je “počinila mnoga krivična dela, uključujući stotine ubistava, falsifikovanja i otmica”.

Nakon što je Bavarska državna vlada pokrenula postupak protiv njega, Bandera je pristupio BND-u nudeći im svoje usluge, uprkos tome što je CIA upozorila zapadne Nemce da ne sarađuju s njim. Tako je dospeo i da radi u novojosnovanoj "Slobodnoj Evropi" kao dobar član BND-a.

Bandera je ubijen 15. oktobra 1959. godine u Minhenu. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR