Glas Javnosti

PRITISCI NA SKANDINAVSKE ZEMLJE: Finska želi u NATO, Švedska se koleba

Svet
Autor: Glas javnosti

Pritisci da se neutralne zemlje opredele i stanu na stranu zapadnih država, a protiv Rusije, mogli bi da dovedu do toga da dve skandinavske države - Finska i Švedska - napuste svoj višedecenijski neutralan status i pristupe severnoatlantskom savezu.

U ovom momentu, glasnija je Finska, a tamošnja vlast tvrdi da prvi put u novijoj istoriji, većina od 5,5 miliona stanovnika (53 odsto) ove države podržava ulazak u NATO.

Da se Finskoj žuri, govori i najava vlasti u Helsinkiju da će već u aprilu u parlamentu biti pokrenuta rasprava o ulasku u ovaj savez, nakon čega bi mogao da usledi i formalni zahtev za članstvo.

- Imamo rat usred Evrope, nadomak Finske - obrazložio je ministar odbrane ove zemlje Anti Kaikonen, prenose Novosti.

Istovremeno, finska obaveštajna služba navela je da Helsinki očekuje da će susedna Rusija pokrenuti kampanju dezinformacija, kako bi uticala na debatu o pridruživanju Alijansi. Oni smatraju da su uticaj i nezakonite obaveštajne operacije Rusije među glavnim pretnjama nacionalnoj bezbednosti Finske.

U slučaju napuštanja neutralnosti, NATO trupe bile bi stacionirane duž 1.340 kilometara dugačke granice između Finske i Rusije. To bi, tvrde vojni stručnjaci, označilo eskalaciju ukrajinskog sukoba i opasnost za celu Evropu.

- To može da se dogodi pod pritiskom Amerike i Velike Britanije, što će pokazati da u Finskoj postoje i snage koje su podložne spoljnim uticajima - kaže za "Novosti" general u penziji Mitar Kovač i nastavlja:

- Finska bi time ugrozila svoju bezbednost, a cilj Amerike je da se zametne što više sukoba na granicama Rusije, koji bi se kasnije proširili dalje na Istok. To bi bio i pokazatelj da NATO ne želi deeskalaciju sukoba u Ukrajini, nego militarizaciju cele Evrope, a možda i širi sukob.

Premijer Švedske Magdalena Anderson izjavila je da ne isključuje mogućnost da i Švedska postane članica NATO, ali i ističe da želi da napravi dobro utemeljenu analizu. Ona je navela da je neutralnost koristila Švedskoj, ali da je bezbednosna situacija takva da se mora napraviti nova analiza. Šveđani nisu ratovali duže od dva veka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP