Glas Javnosti

INFLACIJA NA MAKSIMUMU: Jedna od šest osoba nije u stanju da plati račune

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Italiji je dostigla sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, objavio je Italijanski institut za statistiku.

Italijanski institut za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da su cene porasle za 1,2 odsto na mesečnom nivou, a sedam odsto na godišnjem, te je inflacija koja se ne zaustavlja već deveti mesec u martu dostigla skoro sedam odsto.


Cene dizela za prevozna sredstva povećale su se za 38,3 odsto, benzina za 31 odsto, za grejanje za 37,4 odsto, a ostalih goriva za 45 procenata, prenosi RTS.

Električna energija je porasla za 65,5 odsto, a cene prirodnog gasa su porasle za 4,6 u odnosu na februar. Cene benzina su ponovo porasle i u Milanu se u sredu beležila cena iznad dva evra, kako za benzin tako i za dizel. Porasle su i cene prehrambenih proizvoda za 5,8 procenata.

Italijansko udruženje za zaštitu potrošača "Kodakons" smatra da je toliko povećanje cena prava tragedija i da će to koštati italijanske porodice 2.674 evra više na godišnjem nivou, dok će samo za hranu porodice morati da izdvoje minimalno još 434 evra na godišnjem nivou.

Povećanje cena gasa i struje doveli su do toga da se italijanske porodice nalaze u teškoći kada se radi o plaćanju računa. Skoro jedna od šest osoba nije u stanju da plati račune, tj. 15,44 odsto Italijana nije platilo račune u vrednosti od 26 miliona evra.

- Problem je što ljudi nisu u stanju da odmah vide koliko su se povećale cene, tako da će novo povećanje iz meseca marta biti vidljivo tek za mesec dva. Naime, računi će biti veći za 10 odsto od onih u decembru i mnogi potrošači nemaju još uvek percepciju toga, jer to nije momentalno vidljivo kao na primer na benzinskim pumpama. Ne znamo kakve će biti posledice na građane. Ovakva situacija nije bila ni za vreme kovida, ovako nešto još nismo doživeli, mnogi građani će plaćati na rate - izjavio je za Sole 24 ore Dijego Pelegrino iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Situacija nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evropske unije. Inflacija u Nemačkoj je 7,3 odsto, u Španiji skoro 10 odsto, a u Francuskoj 5,1 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR