Glas Javnosti

Preminuo Volfgang Šojble bivši ministar finansija Nemačke

Svet
Autor: Glas javnosti

Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble), koji je pomogao u pregovorima oko nemačkog ujedinjenja 1990. i bio ministar finansija u vladi Angele Merkel tokom dužničke krize u evrozoni, umro je u 82. godini.

Šojble je umro sinoć u svojoj kući, saopštila je njegova porodica nemačkoj novinskoj agenciji.

Šojble je postao ministar finansija u vladi kancelarke Angele Merkel u oktobru 2009, neposredno pre nego što su izveštaji o ogromnom bužetskom deficitu Grčke pokrenuli krizu koja je zahvatila kontinent i pretila da destabilizuje svetski finansijski poredak.


Bio je dugogodišnji pristalica većeg evropskog jedinstsva i predvodio napore za još veću integraciju i stroža pravila.

Posle osam godina kao ministar finansija Šojble je učvrstio status starijeg državnika kada je postao predsednik nemačkog parlamenta. Bio je poslanik do smrti. Šojble je bio invalid, vezan za kolica, paralisan je od struka, otkad je mentalno poremećeni čovek pucao u njega na izbornom skupu 1990, odmah posle ujedinjavanja Nemačke.


Vratio se na posao samo nekoliko nedelja kasnije i smatra se zaslužnim da je naredne godine uticao na nemački parlament da odluči da premesti glavni grad ponovo ujedinjene zemlje iz Bona u Berlin.

Na njegov 70. rođendan 2012, Merkel ga je opisala kao "arhitektu nemačkog jedinstva, arhitektu vladinog pomeranja i trenutno arhitektom stabilne evrozone". Od prvih dana evropske dužničke krize Šojble se zalagao za oštrija pravila da se drže državni deficiti pod kontrolom. Berlin je prvobitno bio protiv pomaganja Grčkoj i drugim zaduženim zemljama a kritičari su smatrali da je nemačko oklevanje još povećalo troškove.


Nemačka kao vodeći zajmodavac insistirala je na strogim uslovima kao što su budžetski rezovi u zamenu za pomoć zemljama u teškoćama.

Rođen je 18. septembra 1942. u Frajburgu. Radio je kao poreski zvaničnik u svojoj rodnoj državi Baden Virtenberg pre nego što je pobedio na izborima za zapadnonemački parlament 1972. godine.  Prvo se pridružio zapadnonemačkoj vladi 1984. i služio ka šef kabineta tadašnjeg kancelara Helmuta Kola pet godina pre nego što je postao ministar unutrašnjih poslova.

On je od 1991. do 1997. služio kao parlamentarni vođa Kolove konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU), a postao je vođa CDU-a kada je Kol završio svojih 16 godina kao kancelar u izbornom porazu 1998.


Međutim njega je na čelo stranke zamenila Angela Merkel u febrauru 2000. godine, kada je bio umešan u skandal oko partijskog finansiranja vezano za Kola.

Vratio se u vladu kada je Merkel postala kancelarka 2005.godine, drugi put kao ministar unutrašnjih poslova. On je četiri godine kasnije bio neočekivani ali opšte poštovani izbor za ministra finansija.


Glas javnosti/B04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR