Glas Javnosti

KAKVE SU IM ŠANSE? Da li Nemačka ima šansu da se oporavi u 2024. godini?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka centralna banka značajno je snizila procenu privrednog rasta za iduću godinu i sada umesto plus 1,2% očekuje 0,4%. Istovremeno, Bundesbanka je u sredu promenila očekivanja iz prognoze iz juna meseca, za ovu godinu - prognoza recesije ostaje, samo će umesto 0,3% biti 0,2%.

Prema izveštaju banke, "nemačka privreda će se oporaviti u narednim godinama", ali ne brzinom koja se očekivala. Privredni zaokret pre svega koči slaba potražnja iz inostranstva. Osim toga, domaća potrošnja ostaje suzdržana, a skuplje finansiranje destimulira ulaganja.
Bundesbanka je značajno smanjila prognozu rasta za narednu godinu u Nemačkoj, ali je i nešto manje pesimistična za tekuću godinu.

- Početkom 2024. nemačka ekonomija će se okrenuti na put ekspanzije i početi da dobija na zamahu - rekao je predsednik Bundesbanke Joakim Nagel, prenosi nemački ZDF.de i dodao da "iako inflacija blago opada kako se ova godina bliži kraju, opasnost još nije otklonjena i "ekonomisti i dalje vide rizike".
Bundesbank ove godine očekuje stopu inflacije od 6,7%, a 2024. 2,7%. U junu je procena bila tačno 6% za 2023. i 3,1% iduće godine.
Zašto banku ne raduje smanjenje inflacije?
Postojeće brojke pokazuju da deset povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) imaju efekta. Ipak, sa Nagelove tačke gledišta, još je prerano razmišljati o smanjenju kamatnih stopa.
- Još je rano razmišljati o smanjenju kamatnih stopa, zato što je inflacija još previsoka. Naš cilj je 2%, a ne 2,7% - rekao je on, prenosi nemački portal.


Glas javnosti/ A01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR