Glas Javnosti

Preminuo je čovek koji je objavio da se Jugoslavija raspala

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski advokat i političar Robert Badinter, koji je bio predsednik arbitražne komisije na Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je danas u 95. godini, prenose francuski mediji.

Badinter, pravnik, profesor prava na Sorboni i bivši ministar pravde, ostavio je značajan trag u pravnom i političkom polju.

 
Tokom raspada Jugoslavije, bio je na čelu Badinterove komisije koja je u decembru 1991. godine donela mišljenje da je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) u procesu raspada. Na osnovu ovog mišljenja, 15. januara 1992. godine zemlje Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale su državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.


Badinter je tokom svoje dugogodišnje karijere podržavao ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, a taj cilj je ostvaren 1981. godine. Takođe je bio jevrejski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi. Njegov lični angažman bio je posebno snažan, budući da je njegov otac preminuo u nemačkom koncentracionom logoru. Badinter je često bio meta napada francuske desnice, a neki od tih napada imali su antisemitski karakter.

Ovim odlaskom izgubljena je istaknuta figura koja je ostavila dubok pečat u oblasti prava, politike i ljudskih prava.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR