Glas Javnosti

Objavljen intervju Takera Karlsona sa Vladimirom Putinom: GOVORIO I O JUGOSLAVIJI (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Intervju je objavljen na sajtu američkog novinara.

Taker Karlson je u uvodnom delu objasnio ukratko argumente ruskog predsednika koji smatra da delovi zapadne Ukrajini pripadaju Rusiji. Time je intervju i počeo.

Putin je na početku rekao da će se Rusija i Ukrajina pre ili kasnije dogovoriti, te da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.


Karlson je na početku intervjua pitao zašto je Putin navodno rekao „da bi SAD mogle da izazovu neočekivan udar na Rusiju“.

Nije da je Amerika htela. Nikada nisam rekao da će biti neočekivanog udarca na Rusiju. Da li smo ti i ja u tok šou ili vodimo ozbiljan razgovor?" - odgovorio je Putin.



Karlson se nasmejao i pristao na ozbiljan razgovor.

Putin je zamolio je američkog novinara Takera Karlsona da mu dozvoli da da „malo istorijske pozadine“.

"Onda ću sebi dozvoliti - samo 30 sekundi ili jedan minut - da dam malo istorijske pozadine. Da li vam smeta?" – upitao je ruski lider. 

Karlson se složio, a Putin je počeo da govori o odnosima sa Ukrajinom i istoriji nastanka države.

"Posle Drugog svetskog rata Ukrajina je dobila deo poljskih, mađarskih i rumunskih teritorija. Ukrajina je, u izvesnom smislu, veštačka država stvorena voljom Staljina. Došli smo do trenutka kada je stvorena sovjetska Ukrajina. Zatim je bila 1991. - raspad Sovjetskog Saveza. I sve što je Ukrajina dobila na poklon od Rusije, ponela je sa sobom. - napomenuo je šef ruske države.

Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi

Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.

"Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je element građanskog rata. Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći", rekao je ruski lider i nastavio:

"
Državni udar u Ukrajini 2014. godine izvela je oružana opozicija uz podršku CIA, kazao je Putin. Ukrajina je donela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku. Kako je istakao: Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi.

"NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, postoje opcije, ako postoji želja - rekao je Putin.

Na Zapadu shvataju – strateški poraz Rusije nemoguć


Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije, rekao je ruski lider..

Kako je rekao, zapadne zemlje su do sada govorile: moramo da postignemo strateški poraz Rusije, poraz na bojnom polju.

„Ali sada, očigledno, dolazi do spoznaje da to nije lako uraditi, ako je uopšte i moguće. Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji, to se nikada neće dogoditi. Čini mi se da to počinju da shvataju oni koji kontrolišu vlast na Zapadu. Ali ako je to tako i ako su to shvatili, sada razmislite šta dalje“, poručio je Putin.

Kako je dodao, Rusija je spremna na dijalog sa Zapadom.

Izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu jeftina su provokacija, rekao je ruski lider.

Amerika je raznela Severni tok, teško je pobediti vas u propagandnom ratu

Upitan ko je digao u vazduh Severni tok, Putin je kratko odgovorio: "Vi".

"Znate, neću da zalazim u detalje, ali uvek se u ovakvim slučajevima kaže tražite nekoga onoga ima motiv. U ovom slučaju ne treba tražiti samo nekoga ko ima motiv, već i nekoga ko ima mogućnosti, jer može biti mnogo zainteresovanih, ali nisu svi sposobni da se spuste na dno Baltičkog mora i izvedu ovu eksploziju. Obe ove dve komponente moraju da se spoje. Ko je imao motiv i ko je u stanju da to uradi?", odgovorio je Putin na pitanje da li ima dokaze da su napad izvele Amerika i CIA.



Ukoliko imate dokaze za ovaj "najveći akt industrijskog terorizma ikada",  zašto ih ne biste "izneli i odneli propagandnu pobedu", upitao je Karlson predsednika Rusije.

U propagandnom ratu je veoma je teško pobediti SAD, zato što Amerika kontroliše sve svetske i mnoge evropske medije. Krajnji korisnici najvećih evropskih medija su američke finansijske institucije. Zar vi to ne znate? Dakle, moguće je uključiti se u ovaj posao, ali to je, da tako kažem, skupo. Možemo jednostavno da ukažemo na naše izvore informacija, ali nećemo postići rezultate. Celom svetu je jasno šta se tada dogodilo. Čak i američki analitičari direktno govore o tome. To je istina", rekao je Putin.

Rusko hipersonično oružje nema takmaca

Ruski predsednik ističe da se razlog za razvoj ruskog hipersoničnog oružja leži u tome što je Vašington, koristeći navodnu pretnju od Irana kao izgovor, odbio predlog Moskve o saradnji SAD, Rusije i EU u izgradnji zajedničkog protivraketni štit.

"Tada sam rekao: Vidite, tada ćemo biti prinuđeni da preduzmemo kontra mere. Napravićemo takve udarne sisteme koji će sigurno pobediti sisteme protivraketne odbrane. Odgovor je bio: Ne radimo ovo protiv vas, a vi radite šta hoćete... Tako je krenulo. I stvorili smo hipersonične sisteme sa interkontinentalnim dometom i nastavljamo da ih razvijamo. Sada smo ispred svih, SAD i drugih zemalja po razvoju hipersoničnih udarnih sistema. I svakodnevno ih poboljšavamo", rekao je Putin.

Amerika se više boji Kine nego Rusije

"Zapad se više plaši jake Kine nego jake Rusije, zato što Rusija ima 150 miliona ljudi, a Kina 1,5 milijardi stanovnika. Njena privreda raste naglo, oko 5 odsto godišnje. Nekada je bilo i više, ali za Kinu je to dovoljno. Kao što je Bizmark jednom rekao, potencijali su najvažniji. Potencijal Kine je ogroman. Kina je danas najveća privreda na svetu. Ona je već odavno pretekla Sjedinjene Države i brzo raste. Da ne pričamo ko se koga boji", rekao je predsednik Rusije povodom Takerovog pitanja zašto se SAD više boje Rusije nego Kine.

Najviše plaćenika došlo iz Poljske

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je među svim zapadnim zemljama najviše plaćenika stiglo u Ukrajinu iz Poljske.

„Najviše plaćenika je iz Poljske, na drugom mestu su plaćenici iz Sjedinjenih Država, na trećem iz Gruzije“, rekao je Putin u intervju američkom novinaru Takeru Karlsonu.

CIA je organizovala puč u Kijevu

Putin je istakao da, kako su Amerikanci tražili, Janukovič nije koristio ni oružane snage ni policiju.

"Ipak, naoružana opozicija je izvršila državni udar u Kijevu. Uz podršku CIA, naravno, organizacije kojoj ste nekada i sami želeli da se pridružite, koliko sam razumeo. Hvala Bogu da vas nisu pustili unutra", rekao je Putin, budući da je Taker Karlson nakon školovanja aplicirao za posao u Centralnoj obaveštajnoj agenciji.

Kako je objasnio predsednik Rusije, iako su ostvarili svoj cilj i promenili vlast, to je s političkog stanovišta bila "kolosalna greška".

"To je definitivno bila pogrešna procena političkog rukovodstva. Trebalo je da vide u šta će se to razviti. Tako su se 2008. godine za Ukrajinu otvorila vrata NATO-a, a 2014. je došlo do državnog udara. Počeli su da progone sve one koji nisu prihvatili puč. I to je zaista bio državni udar. Oni su stvorili pretnju Krimu, koji smo morali da uzmemo pod svoju zaštitu. Oni su pokrenuli rat u Donbasu 2014. godine korišćenjem aviona i artiljerije protiv civila. Tada je sve počelo. Postoji snimak aviona koji napada Donjeck odozgo. Pokrenuli su veliku vojnu operaciju. Onda još jednu. Kada nisu uspeli, počeli su da spremaju sledeću", rekao je Putin dodajući da su SAD izgurale Rusiju do njenih crvenih linija, te da, uz sve to, nisu mogli da ostave svoju braću u veri.

Putin je podsetio da je upozorio Bajdena

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je upozorio svog američkog kolegu Džoa Bajdena na opasnost da Vašington podrži procese koji su se odigrali u Ukrajini pre početka specijalne operacije.

Ruski predsednik nije ulazio u detalje razgovora sa Bajdenom, ali je primetio da mu je više puta govorio da SAD prave veliku grešku istorijskih razmera podržavajući procese u Ukrajini i odgurujući Rusiju.

"Tokom pregovora u Istanbulu, Moskva i Kijev su se dogovorili da se neonacizam neće gajiti u Ukrajini i da će biti zakonski zabranjen u zemlji", primetio je Putin.

On je podsetio da su pregovori bili skoro završeni, ali je Kijev odbacio ove sporazume kada su se ruske trupe povukle iz Kijeva.

Putin je rekao da se ne seća kada je poslednji put razgovarao sa Bajdenom.

„Ne sećam se kada sam razgovarao sa njim. Ne sećam se, možeš da pogledaš... Ali šta, moram da se setim svega, ili šta? Imam mnogo stvari da uradim. Imamo unutrašnje političke poslove“, rekao je ruski predsednik.

Rusija nema teritorijalne pretenzije prema Poljskoj, Letoniji i bilo kome drugom


Rusija nema interesa za sukob sa Poljskom, Letonijom i drugim evropskim zemljama, naglasio je Putin.

Kako je primetio, Zapad pokušava da zastraši svoje stanovništvo protiv zamišljene ruske pretnje.

Novinar je pitao Putina da kaže da li zamišlja scenario po kojem bi ruske trupe bile poslate u Poljsku.

„Samo u jednom slučaju: ako Poljska napadne u Rusiju. Zašto? Nemamo interesa u Poljskoj, u Letoniji – nigde. Zašto nam je ovo potrebno? Mi jednostavno nemamo interese“, odgovorio je ruski predsednik.

On je potvrdio da Ruska Federacija nema teritorijalne pretenzije na kontinentu.

„ Ovo je apsolutno nemoguće, ne treba biti analitičan – protivno je zdravom razumu biti uvučen u neku vrstu globalnog rata“, rekao je Vladimir Putin.

Zapadni lideri koriste horor priče da bi izvukle novac

Zapadni lideri koriste horor priče o Rusiji da bi dobili novac od poreskih obveznika.

„Nastavili smo da plašimo sve: sutra će Rusija upotrebiti taktičko nuklearno oružje, sutra će upotrebiti ovo – ne, prekosutra. Pa šta? To su samo horor priče za obične ljude, kako bi izvukli dodatni novac od američkih i evropskih poreskih obveznika“, rekao je Putin.

Ta sredstva se koriste za suprotstavljanje Rusiji na ukrajinskom teatru vojnih operacija, naveo je on.

„Dolar je kamen temeljac moći Sjedinjenih Država. Mislim da svi dobro razumeju, koliko god dolara da se štampa, oni se brzo raspršuju po celom svetu.



"To je glupa stvar i velika greška."

Zelenski je dokaz da Hitlerova ideologija i dalje živi

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Hitlerova ideologija i dalje živi ako Vladimir Zelenski aplaudira nacisti u kanadskom parlamentu.

„Vi kažete: Hitler je mrtav već 80 godina. Ali njegova ideologija živi. Živi su ljudi koji su uništavali Jevreje, Ruse i Poljake. A predsednik, aktuelni predsednik današnje Ukrajine, aplaudira mu u kanadskom parlamentu, daje mu ovacije“, objasnio je ruski lider.

On je podsetio kako je tokom posete Zelenskog jedan esesovac predstavljen kanadskom parlamentu. Putin je napomenuo da je ovaj incident dobro poznat, ali na Zapadu pokušavaju da ga zataškaju.

Ruski predsednik je podsetio da je Zelenski, Jevrejin po nacionalnosti, zajedno sa celim kanadskim parlamentom aplaudirao nacistima.

Predsednik Putin je u intervjuu govorio i o Srbiji.

"Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji".

"Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama", rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom

Za sat vremena intervju pregledan 3 miliona puta, među njima i Mask

- Više od 3 miliona ljudi je već pogledalo Putinov intervju sa Karlsonom na društvenoj mreži Iks , a nakon iksa, novinar ga je objavio na Jutjubu. Među prvima koje intervju odgledao je biznismen Ilon Mask.
Karlson je bio najgledaniji voditelj kanala i američke kablovske televizije uopšte: njegove emisije u udarnom terminu gledalo je 3,5 miliona ljudi, a zarađivao je između 15 i 20 miliona dolara godišnje.

Glas javnosti /D03S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR