Glas Javnosti

POZNATI ISTORIČAR PREDVIĐA TRI VELIKE KATASTROFE ZA SVET: "Sve zavisi od jedne stvari"

Svet
Autor: Glas javnosti

Britansko-američki istoričar Nil Ferguson je u velikom intervjuu govorio o svetskim događajima i izneo je svoje mišljenje o budućim globalnim sukobima.

Poznati britansko-američki istoričar Nil Ferguson sa Univerziteta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama govorio je za švajcarski list "Neue Zurcher Zeitung" aktuelne svetske teme - izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, rat u Ukrajini i mogući sukob Kine i Tajvana. Što se tiče predstojećih predsedničkih izbora u Americi, on smatra da je pred Amerikancima težak izbor.


"Još jedan Bajdenov mandat zapečatiće pad Amerike kao supersile i kraj Paks Amerikane. Sa druge strane, ako glasači izaberu Donalda Trampa, koji je jasno stavio do znanja da prezire američki Ustav, rizikuju da se oproste od republike. Možda će i uspeti da sačuvaju imperiju jer neprijatelje Amerike mnogo više plaši Tramp nego Bajden", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su stabilna demokratija. On smatra da bi Amerika "mogla da preživi" novi mandat Trampa, a "katastrofe" koje bi njegov drugi mandat doneo Americi, su prema rečima Fergusona "napuštanje NATO pakta", "poraz Ukrajine" i "OstavljanjeTajvana na cedilu".

"Ako čitate memoare bivšeg Trampovog savetnika Džona Boltona, Tramp je u suštini ravnodušan prema Tajvanu. Dakle, jedna mogućnost je da bi Tramp rekao Kini: Možete da uradite Tajvanu isto ono što ste uradili Hong Kongu. Baš me briga. Razgovarajmo o tarifama. Ali, ako pogledate retoriku u kampanji, on kritikuje Bajdena jer je bio mek prema Kini. Tako da bi Trumpova administracija zapravo mogla da zauzme restriktivniji pristup. Tada bismo mogli da se nađemo u sukobu na koji sam odavno upozoravao.


Za scenario pobede Trampa mora da se pripremi i ostatak sveta. U tom pogledu. Evropa mora da se ozbiljno pozabavi strateškom autonomijom, na čemu je počeo da insistira francuski predsednik Emanuel Makron, ali što je daleko od realizacije. Japan je bliži strateškoj autonomiji nego evropske članice NATO", rekao je Ferguson.

Ferguson smatra da je važnije obuzdati Iran nego Izrael. Situaciju na Bliskom istoku vidi kao "lako zapaljivu" i smatra da Ujedinjene nacije moraju da preuzmu odgovornost za Gazu.

"Tajvan je najverovatnije sledeća tačka sukoba", smatra Ferguson koji je predvideo sukobe u Ukrajini i Gazi.


Što se tiče Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, Fergusonovo mišljenje je da mladim zapadnjacima treba objasniti šta donosi pored od Istoka. Ključna stvar u njegovoj tezi je sloboda.

"Mladi s obe strane Atlantika su vrlo zadovoljni slobodom. Čini se da ih to baš i ne zanima. To je zato što zapravo ne mogu da zamisle kako bi bilo da nemaju slobodu. Voleo bih kad bismo mogli bolje da objasnimo kako bi izgledao svet kojim bi dominirala kineska komunistička partija. Kako bi bilo da su svi naši pozivi i i-mejlovi i svaka transakcija pod nadzorom visoko ideološkog režima", objasnio je Ferguson.

Za kraj je ostavio da treba podsetiti zapadne čelnike na lekcije iz istorije. Ferguson aludira na Kinu i Rusiju kao na "loše momke".


"Ne treba da se pretvaramo da Kina i Rusija postaju dobri momci. Prepoznajemo ih kao neprijatelje što i jesu. A svesni smo da su njihove namere gotovo uvek zlonamerne. Ali, pokušavamo da ih angažujemo na način da kupimo vreme, a to je vreme koje nam najviše treba. Biće potrebno najmanje deset godina pre nego što Evropa bude mogla verodostojnije da se brani. Sjedinjenim Državama će trebati deset godina da moderniziraju svoje sve više zastarele vojne sposobnosti. Isto toliko će trebati da Tajvan uspe da se odbrani od kineske agresije. Treba nam vremena", zaključio je Ferguson.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR