Glas Javnosti

Putin uveo sankcije britanskim istoričarima, naučnicima i političarima ​

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je danas donela odluku o uvođenju sankcija protiv 18 britanskih državljana, među kojima se nalazi niz priznatih istoričara i stručnjaka za Rusiju.

Ovim korakom, Moskva tvrdi da reaguje na pokušaje demonizacije Rusije i podsticanje rata u Ukrajini od strane britanskih pojedinaca.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem ističe da su rusofobični britanski predstavnici pokušali diskreditovati ustavni sistem i društveno-političke procese u Rusiji. Naglašeno je da određeni "trustovi mozgova" koji operišu iz najpoznatijih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija doprinose subverzivnim aktivnostima Londona usmerenim prema Rusiji.


Među metama ruskih sankcija nalaze se zvaničnici britanske vlade, uključujući zamenika ministra odbrane Velike Britanije Džejmsa Kartlidža, zamenicu savetnika za nacionalnu bezbednost Saru Mekintoš i zvaničnika zaduženog za upravljanje britanskim podmornicama Sajmona Askita.

Osim toga, sankcije su uvedene i protiv istaknutih ličnosti kao što su specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft, kao i priznati istoričari poput Orlanda Figesa, Normana Dejvisa, Timotija Gartona Eša, Roba Džonsona i Dejvida Abulafije. Stručnjaci poput Roja Alisona, Grema Robertsona, Koldera Voltona i Jamesa Sherra takođe su obuhvaćeni ovim merama.


Očekuje se da će ove sankcije dodatno zaoštriti odnose između Rusije i Velike Britanije, postavljajući pitanje o mogućim reperkusijama na međunarodnom nivou.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR