Glas Javnosti

POZIV NA JEDINSTVO CRKVE: Jerusalimski patrijarh pozvao da se Božić ne proslavlja po novom kalendaru

Svet
Autor: Glas javnosti

Poglavar Jerusalimske Pravoslavne Crkve, patrijarh Teofil, pozvao je da se Rođenje Hristovo ne proslavlja po novom kalendaru, prenosi sajt Jerusalimske patrijaršije.

Poslanica je upućena blagajnicima i sveštenicima parohija, predsednicima i članovima upravnih odbora i mirjanima Jerusalimske Patrijaršije.

Patrijarh je naglasio da se pismeno obraća svojoj pastvi kako bi „još jednom podsetio da se Božić, kao veliki Gospodnji praznik, od davnina sa pravim liturgijskim sjajem proslavlja naša Patrijaršija i prepodobno Svetogrobsko bratstvo 25. decembra (po starom kalendaru), što odgovara 7. januaru (po novom kalendaru), a ovo sledi i naša hristoimenita punota“.

Predstojatelj Jerusalimske Crkve pozvao je sveštenstvo svoje pastve da „na dan 12. decembra (po starom kalendaru), koji odgovara 25. decembru (po novom kalendaru), otvaraju svete hramove i pevaju posledovanije Svetom Ocu nešem Spiridonu, Episkopu Trimifutskom Čudotvorcu, koje u sebe uključuje Katavasije i druge predpraznične božićne pesme, a ne službu Božića 25. decembra.

„Kao što znate, usvajanje novog kalendara suočilo je Pravoslavnu Crkvu sa pastirskim pitanjima, koja imaju i društvene posledice, a mi smo pozvani da ih rešavamo sa osećajem odgovornosti“, – podsetio je Patrijarh.

On je naglasio da 25. decembra, po novom kalendaru, „posle pomenutog posledovanija Svetog Spiridona, pripadnici naše grčke pravoslavne pastve mogu da započnu društvene, a ne crkvene aktivnosti“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR