Glas Javnosti

RUSKA CRKVA DONELA ODLUKU O VAKCINACIJI: Izuzela vernike od OBAVEZA, a šta je sa SPC?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ruska pravoslavna crkva, kako prenose pojedini portali i internet grupe, oslobodila je vernike obaveze vakcinacije.

To je naime, kako stoji u objavi, potvrđeno u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a u istoj grupi pozivaju da se ova odluka primenjuje analogno i na vernike SPC dok se ona ne izjasni o istom.


- Ruska pravoslavna crkva zvanično se protivi obaveznim vakcinacijama dece!

Patrijarhalna komisija (RPC) smatra da:

1.Roditelji treba da zadrže pravo da donose informisane odluke o zdravlju svoje dece, uključujući preventivne vakcinacije, bez da budu podvrgnuti bilo kakvom pritisku. Progon roditelja zbog upotrebe ovog prava je neprihvatljiv.

2.Roditelji ne bi trebali biti primorani da na bilo koji način navode razloge na kojima se zasnivaju njihovi izbori. Činjenica medicinske intervencije ili njeno odbijanje treba da ostane medicinska tajna zaštićena zakonom.3.Pravo dece na obrazovanje, uključujući i mogućnost studiranja u obrazovnim ustanovama, ne bi trebalo ograničavati na osnovu toga što su njihovi roditelji odbili provesti preventivnu vakcinaciju, osim pojave masovnih zaraznih bolesti ili neposredne prijetnje epidemije.

4.Roditelji treba da budu u stanju da sami donose odluke, samostalno dobijaju i ocenjuju različite informacije, uključujući i kritične informacije. Ograničavanje distribucije kritičnih informacija koje utiču na prevenciju vakcine neće dovesti do povećanog poverenja roditelja u profesionalce i sistem zdravstvene zaštite. Takvo poverenje će biti olakšano samo iskrenim i otvorenim pružanjem roditelja potpunim, verifikovanim i pouzdanim informacijama, uključujući informacije o rizicima vezanim za vakcinaciju ili specifične vakcinacije.

S tim u vezi, Patrijarhalna komisija za porodicu, zaštitu majčinstva i detinjstva ne može podržati ranije navedene mere. - stoji u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR