Glas Javnosti

POSTIZANJE SPORAZUMA SE BLIŽI?: Rusija drastično smanjuje vojne aktivnosti oko Kijeva

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da radikalno smanji borbena dejstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

On je rekao da je takva odluka doneta zbog činjenice da pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, prelaze na praktičnu ravan i uzimajući u obzir principe o kojima je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu, prenosi RIA Novosti.

Fomin je naveo da je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u cilju povećanja međusobnog poverenja i stvaranja neophodnih uslova za dalje pregovore i postizanje krajnjeg cilja - potpisivanja navedenog sporazuma, odlučilo da se radikalno smanjiti vojna aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu.

Glavni ruski pregovarač Aleksandar Medinski rekao je da su današnji ukrajinsko-ruski pregovori u Istanbulu bili konstruktivni. 

On je nakon današnjih pregovora ukrajinske i ruske strane o okončanju rata u Ukrajini rekao da će ruska strana razmotriti predloge koji će biti predočeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodi Blic.

Medinski je rekao da je susret predsednika dve zemlje moguć samo u slučaju da se postigne dogovor na nivou ministara spoljnih poslova.

Ukrajinski pregovarači rekli su ranije da je Ukrajina predložila da usvoji neutralan status u zamenu za bezbedonosne garancije, što bi značilo da zemlja ne bi ulazila u vojne saveze niti bi na njenoj teritoriji bilo vojnih baza za strane trupe.

Predložen je, takođe, i petnaestogodišnji period za konsultacije o statusu anektiranog Krima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR