Glas Javnosti

Posle 80 godina pronađena olupina američke podmornice iz Drugog svetskog rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Olupina podmornice američke mornarice, koja je potopila većinu japanskih ratnih brodova tokom Drugog svetskog rata, pronađena je u Južnom kineskom moru, oko 80 godina nakon što su je potopile neprijateljske snage.

USS Harder pronađen je 3.000 stopa (914 m) ispod vode kod severnog filipinskog ostrva Luzon.

Harder je potopljen u borbi 29. avgusta 1944, zajedno sa posadom od 79 ljudi.


U jednoj od svojih poslednjih ratnih patrola, tokom četiri dana potopio je tri japanska razarača i dva teško oštetio.

Ovo je primoralo Japance da promene svoje planove borbe i odlože svoje nosače, što je doprinelo njihovom porazu.

„Ne smemo zaboraviti da pobeda ima cenu, kao i sloboda“, rekao je Semjuel Džej Koks, penzionisani američki admiral koji je na čelu NHHC-a.

Filipini su bili jedno od glavnih pacifičkih bojišta Drugog svetskog rata, dok su se SAD borile da preuzmu svoju bivšu koloniju od japanske carske vojske. Vode u i oko arhipelaga služile su kao počivalište čuvenih bojnih brodova iz Drugog svetskog rata.


Harder, koji je plovio pod motom „Udari ih jače“, pronađen je u okviru projekta Lost 52, koji ima za cilj da pronađe 52 američke podmornice izgubljene tokom Drugog svetskog rata. Američka mornarica je saopštila da je pronađena relativno netaknuta.

Podmornica i njena posada su kasnije dobili nagradu Predsedničke jedinice za svoju službu tokom rata, a kapetan, komandant Sem Dili, posthumno je odlikovan najvišim vojnim odlikovanjem SAD, Ordenom časti.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR