Glas Javnosti

Poskupelo gorivo, hrana, nekretnine Inflacija ozbiljno trese SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Galon goriva u Americi sada košta dvostruko više nego u januaru prošle godine, cene kuća u februaru su bile čak 19,8 odsto veće nego godinu dana ranije, a prehrambeni proizvodi su u martu bili 10 odsto skuplji nego u istom periodu 20121, prenosi CNN.

Neki analitičari, međutim, smatraju da bi breme visokih cena uskoro moglo da se smanji i veruju da je inflacija dostigla vrhunac.Ove sedmice Federalne rezerve će najverovatnije doneti odluku o podizanju kamatnih stopa, što je klasično sredstvo u borbi protiv visoke inflacije, ali se investitori plaše da bi ubrzano uvećanje kamata moglo dovesti do recesije - piše rs.n1info.com.

Ekonomisti ukazuju da bi više kamate dosta brzo mogle da obuzdaju inflaciju, što bi Federalnim rezervama omogućilo da u drugoj polovini godine počnu ponovo da smanjuju kamatne stope.

Rajan Detrik iz kompanije "LPL Fajnenšel" ukazuje na tri ključna ekonomska pokazatelja koja idu u prilog tezi da će inflacija krenuti nizbrdo. To je pad cena polovnih automobila, činjenica da nema takozvane "lepljive inflacije" i relativnu normalizaciju prilika u lancu snabdevanja.

Zbog nedostatka čipova i haosa koji je nastao na svetskim tržištima zbog rata u Ukrajini, kupovina novih automobila je postala veoma teška i to je, očekivano, dovelo do skoka cena polovnih automobila i kamiona. Polovna vozila u februaru su bila čak 45 odsto skuplja nego u istom mesecu prošle godine, ali je sada to smanjeno na oko 25 procenata, a očekuje se da će se cene uskoro vratiti na predpandemijski nivo.

Federalne rezerve dele inflaciju u dve kategorije - "lepljivu" i fleksibilnu. Prva se odnosi na proizvode koji poskupljuju konstantno, ali sporije, a tu, između ostalog, spadaju javni transport, troškovi obrazovanja i osiguranja vozila. Fleksibilna inflacija obuhvata proizvode čija cena se povećava ili smanjuje mnogo brže, a tu su, na primer, benzin, odeća, mleko i sir.

Detrik kaže da je fleksibilna inflacija poput lastiša koji može da se rasteže, ali će se u nekom trenutku vratiti na početno stanje.
On ukazuje da bi do smanjenje inflacije kada su u pitanju trajna dobra moglo da dođe iznenada, ali ipak upozorava da je u ovom trenutku prerano reći da li na kraju tunela vidimo svetlo ili voz koji dolazi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR