Glas Javnosti

BURNO U PARIZU! Žestoki sukobi anarhista i policije, restorani opljačkani, polomljeni prozori, GORE KANTE ZA ĐUBRE

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade ljudi učestvovalo je danas u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata, javio je "Mond".

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.
Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz "Crnog bloka" pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije. Restoran "Mekdonalds" i agencija za nekretnine na trgu Leon Blum su opljačkani, prozori su im polomljeni, a kante za smeće zapaljene.


U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.
U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena. Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo "Penzionisanje pre artritisa", "Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena" i "Makron, izlazi napolje".
- Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade - rekao je za Rojters predsednik sindikata CGT Filip Martine pre početka skupa. Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.
Lider levice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.

- Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija - rekao je Melenšon pre početka marša, prenosi Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR