Glas Javnosti

POSEBAN STATUS: Gibraltar postao britanski grad sa zakašnjenjem od 180 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Gibraltar je u ponedeljak stavljen na zvanični spisak britanskih gradova, 180 godina nakon što je njegov status grada, koji mu je dodelila kraljica Viktorija, bio zanemaren zbog administrativne greške.

Britansko prekomorsko područje kandidovalo se ranije ove godine da postane grad u sklopu proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete, ali je pregledom Nacionalnog arhiva utvrđeno da mu je status grada dodeljen još 1842. godine.

“Lepo je videti zvanično priznanje koje se daje gradu Gibraltaru, veliko priznanje za njegovu bogatu istoriju”, naveo je u saopštenju britanski premijer Boris Džonson.


“Ovo zvanično priznanje ponovo potvrđuje poseban status Gibraltara u kraljevstvu Njenog Veličanstva i s pravom označava ponos koji Gibraltarci osećaju zbog svoje zajednice i specifične baštine”, dodao je.

Španija je 1713. godine nakon rata ustupila Britaniji strateški važan Gibraltar, ali je dugo tražila da joj se vrati. Ideju da Britanija deli suverenitet sa Španijom, odbacilo je 2002. godine 99 posto birača u Gibraltaru, piše N1.

Status Gibraltara i način nadzora granice sa Španijom predmet je spora od 2016. godine kad je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije. Poluostrvo je bilo isključeno iz postignutog sporazuma o izlasku između Britanije i EU.


Na snazi su neformalni dogovori ​​dok dve strane pregovaraju o Gibraltaru, koji je velikom većinom podržao ostanak u EU na referendumu o Bregzitu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR